Hva ønsker Vågan-fotballen?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarIkke overraskende har Svolvær ILs seier over FK Lofoten sist helg utløst reaksjoner og debatt i fotballkretsene. Har FK Lofoten fortsatt livets rett når klubben de siste årene har ligget i 4. divisjon, og bunnen av 3. divisjon? Det var ikke intensjonen da klubben ble stiftet ved juletider i 1992. Men det største spørsmålet er kanskje hva moderklubbene som startet klubbene den gang, og aller mest Svolvær IL, egentlig mener.

Klubben som den gang overlot sin plass i divisjonssystemet til FK Lofoten, spiller altså nå i samme divisjon. Og SIL slo altså FK Lofoten 3-2 i klubbens aller første møte i seriespill. I fjor høst oppsto en ny situasjon, da Svolvær IL rykket opp fra 5. divisjon. Klubben har tidligere valgt ikke å ta opprykk, men i fjor mente man at spillerne måtte få muligheten. Stemningen mellom SIL og FK Lofoten virker å ha hardnet til etter dette, og stemningen ble ikke bedre da FK Lofoten ønsket å starte egen juniorsatsing i vinter. Det vakte sterke reaksjoner, og planene ble etter hvert lagt på is av hensyn til SIL.

Klubbene SIL, KIL og FK Lofoten har en samarbeidsavtale, som ikke lenger ser ut til å fungere etter intensjonene. FK Lofoten var utvilsomt en suksess på 90-tallet, og leverte også gode sesonger tidlig på 2000-tallet. Nå har ikke laget vært i 2. divisjon siden sesongen 2008. Det ligger selvsagt mange årsaker og forklaringer til at FK Lofoten nå spiller i 4. divisjon. Poenget nå er uansett hva man gjør videre. Per i dag har klubben knapt en eneste spiller over 20 år, men en liten ung, treningsvillig og talentfull spillergruppe.

Tidligere FK Lofoten-profil Alf Jenmar Jeremiassen skrev etter SIL-seieren et hjertesukk på Facebook, som så langt har resultert i en debatt med ca. 270 kommentarer. «Alfens» utgangspunkt var at han ble trist av å se at mange av de som heiet frem FK Lofoten i glansdagene, nå holdt med SIL i lokaloppgjøret. I tråden kommer det mye «groms» til overflaten. Av de som går hardt ut mot SIL, er tidligere FK Lofoten-spiller Jan Erik Pedersen, som gikk ut av styret i FK Lofoten i fjor. Uten å gå inn på detaljene, etterlates det et inntrykk av svært dårlig samarbeidsklima mellom de to klubbene. SIL-spillerne Ryan Wahl og Simon Augustinussen er også blant de som har engasjert seg i den samme debatten. Augustinussen skriver blant annet at «…I dag er SIL og FK Lofoten konkurrenter (…) Når den tidligere storklubben kommer ned på breddeklubbens nivå er det kanskje ikke rart at man støtter moderklubben. For da er vel hele poenget med FK Lofoten borte?». Wahl spør «Hvorfor skal det gå ut over SIL at FK Lofoten vil satse? Vi er et gjeng som trives sykt godt i lag, og har null interesse av å «satse». Vilje og vennskap viser at det betyr mye mer enn «satsing». Heia SIL!».

Til Lofotposten torsdag uttalte SIL-trener Petter Solli seg om situasjonen i klubben før høstsesongen. I intervjuet berøres også forholdet mellom SIL og FK Lofoten. «Når det gjelder henvendelser til oss, så har vi vel fått henvendelser på omtrent alle spillerne våre fra FK Lofoten. Når vi nå har rykket opp, ser vi helst at dette skjer utenfor sesong. Men vi kan ikke tvinge spillere til å bli hos oss, dersom de ønsker å dra andre steder. Vi vil jo ha et lag som ikke blir herjet med i fjerdedivisjon» uttalte Solli. Videre om kampen mot FK Lofoten at «det ble en veldig stor opptur for guttene. Det er ikke gitt at utviklingen i Lofoten er noe bedre enn her, når man ser hvordan den kampen utviklet seg. Guttene har det ganske bra her». En kan saktens skjønne SIL-treneren, som selvsagt vil det beste for eget lag. Samtidig er han tydeligere utad enn hva jeg mener å ha hørt SIL-representanter tidligere, på hvor man står i forhold til FK Lofoten.

Samtidig uttaler FK Lofoten-trener Terje Hansen at han ikke vil si at målet for sesongen er opprykk. «Per nå har vi ikke spillerstall, økonomi eller logistikk til å gå opp en divisjon. Vi er i gang med å bygge klubb, og opprykket får komme som en naturlig følge av det» sier Hansen.

Det er på tide med en skikkelig debatt om veien videre i Våganfotballen. Per i dag fremstår den som et dårlig korps; ulik takt, lite samstemt og tidvis også umusikalsk, for å sette det på spissen. Det snakkes mye, men mest i kulissene. Dragningene som nå kommer til syne, er ikke bra for noen av klubbene.

Hvor skal ambisjonsnivået til FK Lofoten ligge i 2018, og evt. i årene som kommer? Er det plass til en satsingsklubb som ikke har spillerstall, økonomi eller logistikk til å rykke opp til 3. divisjon? Bør SIL og FK Lofoten slås sammen? Hvis det skal fortsette som i dag, står den gamle samarbeidsavtalen mellom SIL, KIL og FK Lofoten ved lag? Bør avtalen evalueres og eventuelt endres? Hvis man skal få et bedre klima i Våganfotballen, bør man ha en felles forståelse av hva utgangspunktet er. En god, respektfull og åpen dialog er en forutsetning. At det finnes mange dyktige ressurspersoner som er villig til å legge ned mye innsats både i SIL og FK Lofoten, er dessuten et godt utgangspunkt.

Situasjonen er nok et annet enn det var da FK Lofoten ble startet for 26 år siden. Men det finnes fortsatt mange eksempler på at mindre steder kan lykkes på høyere nivå også i 2018. Det er bare å se til Narvik, Mjølner spilte på samme nivå som FK Lofoten (3.div avd. 11) så sent som i 2016. Nå kjemper laget i toppen av 2. divisjon, med flere spillere fra Lofoten på laget.


Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags