Stig Rune (46) var på Wembley under helt spesielle omstendigheter: – Stemningen var presset

Artikkelen er over 1 år gammel

Stig Rune Elvedahl fra Svolvær vant Tippemesterskapet i 1989, og ble vitne til en helt spesiell FA-cupfinalen mellom Liverpool og Everton.

DEL

Hillsborough-tragedien er en av de mørkeste kapitlene i engelsk fotballhistorie. Supportere reiste i 1989 i hopetall til Sheffield for å få oppleve FA-cupsemifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest. Mange av dem kom aldri hjem.

96 mennesker omkom etter ulykken som oppsto etter at 3.000 mennesker ble sluppet inn på et område av stadion som hadde kapasitet til rundt halvparten. Det førte til kaos og panikk, og mange supportere ble kvalt av oksygenmangel i de paniske folkemassene.

– Ei spesiell ramme

En måned etter tragedien spilte FA-cupfinale på Wembley Stadium i London. Elvedahl var 16 år den gangen.

– Det var en spesiell finale med ei helt spesiell ramme rundt hele kampen. Hillsborough-tragedien kostet mange Liverpool-supportere livet, sier Elvedahl, og legger til;

– Før kamp var det et minutts stillhet. Stemningen var presset, og supportere og spillere hadde sørgebånd i begge leire.

For Elvedahl ble det et sterkt møte med fotballkulturen i England. Ekstra spesielt var det også å se favorittlaget Liverpool spille mot erkerivalen fra samme by; nemlig Everton. Elvedahl fikk se mange av barndomsheltene i aksjon, deriblant Ian Rush og John Aldridge.

– Aldridge scoret etter kun minutter etter avspark. Utover det var det en middels kamp, før Stuart McCall scoret for Everton like før slutt, sier Elvedahl.

Kampen gikk til ekstraomganger, og Liverpool vant til slutt 3–2 over Everton. Heldigvis for Elvedahl.

– Etterpå ble det full fest blant supporterne, sier han og ler.

Flyttet til Bryne

Elvedahl er fra Svolvær, men flyttet herfra i 1989. Som 16-åring begynte han på fotballgymnas i Bryne. Som voksen har han bosatt seg her og stiftet familie.

– I dag er jeg lærer og fotballtrener. Jeg holder meg fremdeles aktiv innenfor fotballmiljøet, sier Elvedahl, som i sin ungdom spilte på Svolvær IL sitt A-lag.

Dette var før FK Lofoten sin tid, men allerede da var det snakk om ei felles satsing mellom SIL og KIL.

– Jeg husker at det var ei voldsom kniving mellom SIL, KIL, Vågakameratene og etter hvert Knausen. Det var mange gode fotballspillere i den generasjonen, minnes Elvedahl, som med jevne mellomrom er tilbake på hjemplassen i forbindelse med ferie.

– Vi hadde noen fantastiske dager i Lofoten i fjor sommer. Det var over 30 grader og strålende sol, sier Elvedahl og smiler.

Slik spår den tidligere tippemesteren lørdagskupongen 9. februar:

BrightonBurnleyHU
LiverpoolBournemouthH

HuddersfieldArsenal

B
WatfordEverton
UB
Crystal PalaceWest HamH

SouthamptonCardiffH

DerbyHullH

BlackburnBristol CityH

Nottingham ForestBrentfordHU
SwanseaMillwallH

Queens PRBirminghamHU
StokeWest Bromwich

B
Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags