Hallvards beste noensinne! Nå er han norgesmester.

IMPONERER IGJEN: Hallvard Schjølberg fra Kabelvåg er norgesmester i terrengultra.

IMPONERER IGJEN: Hallvard Schjølberg fra Kabelvåg er norgesmester i terrengultra. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MERÅKER: Hallvard Schjølberg gjennomførte sin beste konkurranse noensinne da han parkerte konkurrentene og ble norgesmester i terreng-ultra.

-Jeg har aldri følt meg så sterk i et langløp som jeg gjorde i dag. Det kostet lite å holde stor fart selv om jeg løp over 70 kilometer og forserte mange høydemeter Jeg trodde ikke at jeg skulle få den gode følelsen jeg hadde da jeg vant 100-milesløpet på hjemmebane i sommer. Den dagen klaffet også det aller mest. Men i dag var jeg faktis sprekere. Jeg fryktet en periode at de hardeste utfordrerne kom til å hente inn ledelsen på fire-minutter. Men da jeg forserte den siste 1000-meterstoppen så jeg meg aldri tilbake, sa Halvard.

43-åringen ble en populær vinner av Meråker Mountain Challenge som i år hadde NM-status for første gang. Kabelvåg-sliteren var ikke klar over det da han meldte seg på det spektakulære fjelløpet. Det var først ei uke før han oppdaget at det også var mulig å kjempe om NM-medaljer i treningsterrenget til Petter Northug og flere av verdens beste langrennsløpere. Hallvard syntes det var stas å teste ut myrene og fjellene som har gjort Frode Estil og flere andre til VM og OL-vinnere. Han fant seg godt til rette i trønderterrenget.

Likte løypa og terrenget

-Det er alltid en del spenningsmoment foran så lange løp. Spesielt når det konkurreres i terrenget og du ikke kjenner traseen. Jeg hadde ingen spesiell målsetning. Det primære var å få tatt ut det jeg er god for. Det lyktes jeg i aller høyeste grad med ettersom det fløt så bra som det gjorde. Det var mange sterke navn i startfeltet. Derfor var det overraskende at jeg skulle få en luke så tidlig som jeg gjorde. Vi var på tur ned fra fjellet da jeg plutselig var alene. Det handlet nok mer om at jeg løp teknisk bra enn fort, sa Schjølberg.

Han hadde på båtturen over til startstedet forhåpninger om at det skulle være mulig å kjempe om klasseseieren dersom kroppen responderte. Den gjorde det til gangs. Den posisjonen som Schjølberg opparbeidet seg i starten ga han aldri fra seg. Lenge var den bare på noen minutter. Men da han passerte den siste av i alt ni 1000-meterstopper, var det bare å slippe seg utfor. Der og da forsto den kapasitetssterke ingeniøren at det kom til å bli gull til Lofoten såfremt han ikke løp på seg noen skade i det tørre og fine terrenget.

Knuste løyperekorden

Hallvard konkluderte med at det ikke var så ulikt det han trener i hjemme i Lofoten. Den nybakte norgesmesteren var ikke mer sliten en han bør være over sju mil og seks og en halv times løping. Schjølberg satte for øvrig en løyperekord som det skal bli svært vanskelig å slå. I år var det betydelig tørrere i terrenget enn det har vært på de foregående Meråker Mountain Challenge-arrangementene. Schjølberg roser traseen og arrangørene.

-Det var fantastisk god merking og service. Jeg kunne fokusere på løpingen og det gjorde det enklere å holde høy fart. Det blir nok flere starter her selv om det er mye å velge i på ultrafronten, sa Schjølberg etter målgangen på Teveldalen som bare ligger noen få meter unna den svenske riksgrensen. Det var ikke langt over til Storlien og Åre da Schjølberg gikk i mål.

OL-vinner hyllet Hallvard

Det er ingen i startfeltet som har løpt mer i Meråker-fjellene enn det Tor Arne Hetland har gjort. VM og OL-vinneren som også gjorde en flott figur da han debuterte som ultraløper. Han hyllet etter løpet Schjølberg.

Hetland som hadde så stor suksess som norsk landslagstrener i OL i Sør-Korea, er ett år eldre enn Schjølberg. De to konkurrerte i samme klasse i Meråker Mountain Challenge. Tor Arne Hetland som har mange internasjonale medaljer, løftet Hallvard Schjølbergs hånd i været og hyllet ultraløperen på premieutdelingen. Det ble også NM-medalje på Hetland ettersom begge konkurrerer i klasse 40-44 år og det ble delt ut klassemedaljer i tillegg.

-Det er naturligvis stas å bli norgesmester ettersom dette er min første NM-medalje. Spesielt når du har en kjempedag fysisk og kanskje leverer ditt beste løp noensinne. I dag klaffet alt og jeg var pigg fra start til mål, sa Schjølbeg etter å ha blitt hyllet i de svensk-norske grensetraktene. Det var mye folk i fjellet selv om det ikke var like varmt som det har vært den siste tiden i Meråker den siste tiden. Fjellbygda som rett som det er har de beste temperaturene i landet.

TIL TOPPS: Hallvard Schjølberg imponerte da han gikk til topps i Meråker Mountain Challenge og ble norgesmester for aller første gang.

TIL TOPPS: Hallvard Schjølberg imponerte da han gikk til topps i Meråker Mountain Challenge og ble norgesmester for aller første gang. Foto:

Reiser til Frankrike

Hallvard Schjølberg hadde en baktanke med deltakelsen i Meråker Mountain Challenge da han betalte inn startkontingenten og meldte seg på. Det var å få en god gjennomkjøring foran det som er sesongens store mål. Hallvard har også i år meldt seg på det som er det est populære ultraløpet i Frankrike. Den første helga i september skal Schjølberg på nytt i aksjon i de franske alper. Han har 170 kilometer og 10 000 høydemeter foran seg når startskuddet smeller.

-Jeg ble nummer 28 av rundt 2500 startende i debuten. I år håper jeg å gjøre det bedre dersom jeg har dagen og slipper unna uhell. Håpet er at jeg kan være kapabel til å kjempe om en topp 20-plassering selv om det vil bli tøft. Det er et fortrinn at jeg nå kjenner løypa og vet hva som venter. Det var en helt spesiell opplevelse å løpe i den delen av Frankrike hvor arrangementet går. Det var slik at jeg ønsket meg tilbake, sa han som er sikret startplass i arrangementet.

Prioriterer trening

Hallvard Schjølberg inn mot det arrangementet prioritere trening fremfor konkurranser. De neste ukene skal han bruke til å finpusse formen inn mot avreise. Han regner med det skal gå greit å få Meråker Mountain Challenge ut av kroppen det er langt mer skånsomt å løpe i terrenget enn på landeveien.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken