– Jeg skulle veldig gjerne ha løpt noen hundre meter til og tatt klubbrekorden. Men det var ikke fokuset denne gangen. Mitt primære mål var å holde det gående i ett døgn. Jeg klarte for så vidt det selv om jeg måtte gå en del mot slutten. Det var artig at jeg klarte å løpe lengre enn jeg moen gang har gjort. Min bestenotering var på 166 kilometer da jeg kom hit. Den ble forbedret med litt over ei mil, sa Rakel Hagen etter at hun hadde vært i aksjon på Bislett.

Hun og Wenche Johansen reiste sørover i ens ærend for å delta i Norges mest populære 24-timersløp. Det har vært fulltegnet i flere måneder. Hagen og Johnsen fra Reine er på langt nær de eneste som liker å utfordre seg selv. Begge er erfarne i ultrasammenheng og visste sånn sett hva som var i vente da de snøret på seg joggeskoene og gjorde seg klar for å løpe runde etter runde på den 546 meter lange banen som ble benyttet under 24-timersløpet.

Kom godt med

Rakel Hagen debuterte i Bislett 24-timers for ett år siden. Den erfaringen som hun høstet da var god å ha ettersom det er stor forskjell på å løpe så langt i terrenget og på hardt underlag. Rakel opplever at hun mestrer begge deler. De aller fleste mannlige løperne måtte finne seg i å se hennes rygg i årets utgave av Bislett 24-timers. Det ble en 21. plass totalt og det er kjempebra ettersom det var 180 på meldte. En god del av dem ble programhelter.

– Jeg har lyst til å berømme familier og venner som stilte opp og bidro med mat og oppmuntrende heiarop under arrangementet. Det er ingen tvil om at de var til god hjelp. Spesielt da det røynet på som verst. Jeg var spent på hvordan det ville bli å løpe seg gjennom natta. Det var det som var tyngst mentalt i fjor. I år var det magetrøbbel som var det mest prekære. Jeg slet med å ta til meg næring og fikk etter hvert mageproblemer og kastet opp, sa Rakel.

Nektet å gi opp

Det førte til at det ble en del toalettbesøk utover kvelden og natta. Hun nektet imidlertid å gi opp selv om det var nødvendig å justere farten. Hagen måtte også gå en god del. Det forteller mye om viljestyrken at hun bet tennene sammen og fortsatte. Rakel  var glad for at hun holdt kroppen i gang og oppnådde en så god tid som det hun gjorde på tartandekket på Bislett.

Wenche Johnsen har også all mulig grunn til å si seg fornøyd. Sliteren fra Vest-Lofoten endte opp med 131 kilometer og sikret seg dermed den gjeve medaljen.

Skal løpe på Gran Canaria

En ny maraton eller ultraløp-start er det bare de færreste som tenker på rett etter å ha løpt Bislett 24-timers eller et ultraløp. Rakel Hagen var på det området i et litt annet modus enn konkurrentene.

– Jeg er ikke blant dem som sier aldri mer under et løp. Jeg er heller ikke blant dem som lover meg selv etter målgang at jeg ikke skal utsette kroppen flere ganger for den belastningen som det er å løpe så langt som dette. For jeg vet av erfaring at lysten melder seg igjen når jeg har fått slitet og smerten på avstand. Slik har det i hvert fall vært de andre gangene jeg har løpt mange mil, sa Rakel et halvt døgn etter at hun hadde gjort seg ferdig med kraftanstrengelsen.

Det var mange som lå rett ut etter at de hadde løpt i 24 timer eller så mange timer som de klarte på Bislett. De to lokale innslagene hadde ikke tid til det. De lokale ultra-damene rakk bare å ta seg en varm dusj og litt mat før de måtte ta fatt på den lange hjemturen. Den første etappen gikk med tog til Gardermoen og så ble det fly videre til Bodø. Før det var klart for den siste etappen. De lokale sliterne var i forbausende god form søndag kveld.

Reiser til Spania

– Det går med mye tid til forberedelser inn mot et løp som dette. Jeg må innrømme at jeg bruker en del energi i forkant. Det blir derfor en slags utladning når du er ferdig og har nådd målet. Jeg går en litt roligere periode i vente på løpsfronten nå. I desember blir det mindre trening. Den måneden skal brukes til å lade batteriene før jeg starter oppkjøringen til en ny sesong og et 246 kilometer langt løp på Gran Canaria. Det blir vinterens store mål, sier Rakel.

Hun føler seg privilegert som har fått startplass i klassikeren på den spanske solkysten. For det er alt annet enn lett ettersom det er stor rift om plassene. For å bli med i vurderingen må man ha resultater å vise til.

Det har Hagen som har markert seg i forskjellige sammenhenger etter at hun begynte med ultraløping. Hun gleder seg til å konkurrere i et nytt land. Selv om det kan bli en utfordring å komme fra et vinterfylt Lofoten til sommertemperaturer på Gran Canaria. Den utfordringen er den etter hvert så erfarne ultraløperen lysten på. Hun gleder seg til å løpe i det spanske terrenget.