Sola skinte på Steine da guttene fra bokollektivene på Leknes var klare til å ta fatt i kajakkene. Tirsdag og onsdag denne uken gikk de gjennom et våttkort-kurs i regi av Vest-Lofoten Padleklubb. Alle guttene er mellom 14 og 18 år, og enslige, mindreårige flyktninger.

– Jeg har aldri padlet før, men jeg synes det er veldig artig. Og jeg tror jeg har blitt ganske flink, sier Bereket Eyob (18) litt nølende med et smil om munnen.

– Vi har lært veldig mye!

Tirsdag padlet gjengen til Holdalsvannet. Hvor ferden går i dag, vet de ikke ennå, men de skal i alle fall få våttkortene sine.

– Vi har lært veldig mye på disse dagene. Hvordan vi skal padle, svinge, sikkerhet. Ja, vi har lært det meste, og jeg synes det har gått veldig bra, fortsetter Bereket som er fra Eritrea.

Guttene i bokollektivene kommer fra Afghanistan og Eritrea. Noen har vært her lengre enn andre, og yngstemann på 14 år kom for bare noen måneder siden.

– Det er ikke alle som er veldig flinke i norsk, men de som har vært her lengre hjelper til med oversetting, sier ledende miljøterapeut ved et av bokollektivene, Hanne Brækken Horn.

Aktivisering

I tillegg var to tidligere beboere med på kurset som oversettere. Bokollektivene har kjørt våttkort-kurs for beboerne før, med stor suksess.

– Vi synes dette er en fin måte å aktivisere dem på. Vi har kajakker tilgjengelig på bokollektivene, så når de har tatt våttkort-kurset kan de padle så mye de vil, sier Brækken Horn, som legger til at de må ta padlesertifikatet før de kan begi seg ut på sjøen.

Etter at både våtdrakter og kajakker var på plass, var det bare å komme seg ut i vannet. Instruktør Morten Eilertsen var sistemann ut i vannet, før padlinga kunne begynne, og våttkort-kurset fullføres. Det var ingen tvil om at alt var tilrettelagt for en fin tur, og at guttene gledet seg.

Les også: Kajakklubben har kjøpt nye kajakker og vil gjerne ha flere med ut på tur