En stor inspirasjonstur: - Deltakelsen i Hovedlandsrennet har på alle måter vært vellykket

FØRSTEREIS: Eivind Sebastian Fredriksen debuterte i helga i Hovedlandsrennet. Alle foto: Svein Halvor Moe

FØRSTEREIS: Eivind Sebastian Fredriksen debuterte i helga i Hovedlandsrennet. Alle foto: Svein Halvor Moe

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det var en sliten og fornøyd gjeng fra KS Ski Lofoten som søndag ettermiddag tok fatt på turen heim fra Lygna og Gardermoen.

DEL

- Deltakelsen i Hovedlandsrennet har på alle måter vært vellykket. Vi har fått tilbakemeldinger fra de fire utøverne om at det har vært veldig motiverende å få være med på en massemønstring som dette. En ting er det sportslige. Men vi føler at opplevelsen og det sosiale er vel så viktig, sa Stig Mortensen som er en av ildsjelene i KS Ski Lofoten. Han var en av reiselederne for den lokale troppen.

Det var en forventningsfull gjeng som sjekket inn på Gjøvik Vandrerhjem i midten av forrige uke. Lofotværingene valgte å følge Nordland skikrets sitt opplegg, og angret på ingen måte på det. Først og fremst fordi samtlige satte pris på å få muligheten til å være en del av et større fellesskap. Mortensen syntes det var kjekt at det ble knyttet vennskapsbånd på tvers av klubbgrensene.

Vil ha mer snø

– Flere har fått nye venner og har avtalt at de skal møtes senere. Flesteparten har etter det jeg forstår tenkt å være med i Nordnorsk Mesterskap som arrangeres i Mosjøen senere i vinter. Forhåpentligvis så vil tiltak som dette få flere til å begynne med langrenn. Vi har plass for flere selv om vi nå er den største klubben i Lofoten og Vesterålen, sier Mortensen til Lofotposten.

Han er fornøyd med at KS Ski Lofoten har mønstret løpere både i Ungdommens Holmenkollrenn og Hovedlandsrennet. De unge tenåringene har i den forbindelse fått referanser på nivået. Jentene og guttene som har lyst til å nå norgestoppen å bli gode, har noe å strekke seg etter. Stig Mortensen er tydelig på at de har vel så stort fokus på skigleden som selve resultatene.

- De fire som har vært her er på ingen måte skremt. Selv om det er et godt stykke opp til de beste, sier Mortensen som ønsker seg litt mer snø til rennene de skal arrangere til helga. Selv om det er flotte forhold i anlegget selv om det ikke har kommet nysnø siden årsskiftet. Den snøen har vist seg å være solid.

OPPLEVELSE: Emma Emilie Nordgård synes det var en opplevelse å få delta på Lygna.

OPPLEVELSE: Emma Emilie Nordgård synes det var en opplevelse å få delta på Lygna.

Debuterte

Håkon Tønseth er en av fire lofotværinger som de siste dagene har vært i aksjon i Hovedlandsrennet. Massemønstringen som har status som uoffisielt norgesmesterskap for 15 og 16-åringer.

- Det er artig å få være med på et så stort renn som dette. Selv om det er harde løyper og mange som går fort, sa Håkon som først begynte med langrenn for tre år siden. 14-åringen som konkurrerer i 15-årsklassen, var ikke spesielt fornøyd med sin egen prestasjon i det krevende Lygna-terrenget. Svolvær-gutten konkluderte med at det gikk tungt i de harde løypene. Både han og flesteparten av de nesten 300 konkurrentene, trakk et lettelsens sukk da han var i mål.

Håkon innrømte etter målgang at han var mer spent og nervøs enn vanlig før start. Først og fremst på om tidtakerbrikken som alle deltakerne skulle gå med, ville feste seg og ikke minst bli med rundt hele løypa. Den gjorde heldigvis det for Tønseths vedkommende. Niendeklassingen var lettet over at det fungerte. Den forholdsvis ferske langrennsløperen hadde ikke mange bak seg på fredagens resultatliste. Men hevet seg betraktelig under lørdagens sprint.

DEBUTERTE: Håkon Tønseth fikk gode gjennomkjøringer under Hovedlandsrennet på Lygna. Foto: Svein Halvor Moe

DEBUTERTE: Håkon Tønseth fikk gode gjennomkjøringer under Hovedlandsrennet på Lygna. Foto: Svein Halvor Moe

Liker skøyting best

- Jeg er mer glad i å gå klassisk enn jeg er i skøyting. Derfor hadde jeg i utgangspunktet større forventninger til skøytingen, sa Tønseth som fikk lyst til å begynne med langrenn da han så Petter Northug på TV for tre år siden.

Den da elleve år gamle guttungen, syntes det så spennende ut å skøyte. Han ville prøve selv og ble deretter bitt av basillen. Håkon har Stig Mortensen og Jan Eivind Fredly som langrennstrenere. Duoen får gode skussmål av unggutten.

- Hvor mye trener en som vil opp og frem i langrennssporet, Håkon?

- Jeg er nok ikke blant dem som trener mest på mitt alderstrinn. Men jeg prøver å få med meg de to ukentlige fellestreningene. I helgene går jeg som oftest et renn eller to. Det blir gjerne en treningsøkt eller to på egen hånd også, sier Tønseth som har planer om å gå flere renn før han avslutter sesongen. Det er lite å utsette på motivasjonen etter at han har brynt seg på de beste i landet.

INSPIRERENDE: Ella Ellingsen Mortensen syntes det var kjekt å konkurrere i så store klasser som det er i Hovedlandsrennet.

INSPIRERENDE: Ella Ellingsen Mortensen syntes det var kjekt å konkurrere i så store klasser som det er i Hovedlandsrennet.


Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags