Nå kan du skrive «kviss» og «nikab»

Flertallet i Senterpartiets programkomité ønsker å forby nikab i alle offentlige bygg.

Flertallet i Senterpartiets programkomité ønsker å forby nikab i alle offentlige bygg. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Og du kan velge om du vil skrive Internett eller internett.

DEL

Dersom du skal på pub for å svare på spørsmål i helgen, kan du skrive at du deltar på en kviss -  uten å ty til den engelske skrivemåten quiz. Det har Språkrådet bestemt.

Språkrådet har også vedtatt at du kan skrive podkast eller poddkast om lydfiler du kan abonnere på med mobilen, og nikab for det muslimske hodeplagget som mange skriver med q.

- Vi har lang tradisjon for å bruke norsk skrivemåte på lånord som etablerer seg i språket vårt, og disse vedtakene føyer seg dermed fint inn i rekken, sier Språkrådets direktør Åse Wetås.

Les også: Vikingspråket invaderte engelsken

Verken podkast eller nikab har tidligere hatt en offisiell rettskrivingsform på norsk. Kviss innføres som en alternativ form til quiz, og begge skrivemåtene er dermed tillatt.

Dessuten er det nå valgfritt om man skriver internett med stor eller liten i, og man kan velge om man skriver et eller en kompliment.

- Disse vedtakene er eksempler på at språkbrukerne er med på å forme skriftspråket. Mange skriver internett og gir andre et kompliment, og det har bidratt til at formene har kommet inn i rettskrivningen, sier Wetås.

Språkrådet har også endret hvordan man bøyer enkelte verb som slutter på s i bokmål, som å enes, oppleves og kalles.

Disse verbene skal nå bøyes til har entes, har opplevdes og har kaltes i perfektum partisipp, ikke har enes, har oppleves og har kalles som før.

Les også: Se listen over årets nye ord!

(ANB-NTB)

Artikkeltags