Torsdag holdt politibetjent Rebekka Laanke og helsesykepleier ved Vest-Lofoten videregående skole Tove Westgaard foredrag for russen i storsalen på Meieriet på Leknes. Deres hovedbudskap var at russen må ta på hverandre.

– Russetiden er hektisk og det er mange års skolegang som skal avsluttes på hederlig vis. For noen er russetiden fylt med fest og moro, og det kan bli ekstra lett å bli syk. Da er dere også ekstra utsatt for hjernehinnebetennelse. Symptomene kan ligne på en vanlig fyllesyke, du blir kald, og får vondt i hodet. Om du får stiv nakke, utslett og dårlig almentilstand, må dere ta kontakt med helsevesen, sier Westgaard.

Politikerne vedtok onsdag at russen skulle få gratis vaksine mot sykdommen, dette ble møtt med stor applaus fra elevene.

Les også: Russen samler styrkene mot kreft: – Vi vil samle inn mer enn Vest-Lofoten

Kjendis i rød bukse

Helsesykepleieren mener også det er viktig at russen tenker på at de blir kjendiser når de tar på seg buksa.

– Da må dere tenker på at dere er forbilder for barna. I mai er det også viktig at foreldre passer på barna sine, og hvordan de oppfører seg mot russen, sier hun.

Politibetjent Rebekka Laanke snakket om hvilke konsekvenser det kan få å gjøre straffbare hendelser i russetiden. Dette illustrerte hun med prislapper for forskjellige lovbrudd.

– Vi har erfaring med at russen her er flinke og oppfører seg, vi håper dere kommer til å være like flinke. Politiet skal ikke blande seg for mye i det dere gjør, men vis skjønn. Ikke drikk åpenlyst ned Storgata, midt på lyse dagen, når det er barn til stede. Det viktigste er at dere er trygge i russetiden. Vis nettvett, tenk på trafikkreglene og tenk dere om før dere sier ja til en joint som blir sendt rundt på fest, oppfordrer Laanke.

Les også: Utleiere forstår russens frustrasjon, men: – Vi er nødt til å ta forholdsregler

Vanskelig å oppdage

Russepresident for russen på Vest-Lofoten videregående, Johanne Aresdatter Haakestad forteller at de er veldig takknemlig for at kommunen har vedtatt å sponse russen med vaksine, og tror dette gjør at mange kommer til å ta vaksinen.

– Det er veldig positivt for oss. I fjor var det flere som ble smittet i Bodø, og det vil vi ikke at skal skje her. Slik som helsesykepleieren sa, er det lett å bli smittet, og det kan være vanskelig å oppdage symptomene, sier Haakestad.

Hun sier det var veldig fint med denne gjennomgangen av hva som kan skje, og at det er greit at russen får med seg konsekvensene av det de gjør i russetiden.

– Det er lett å glemme, og de nevnte ting som kommer til å angå oss i russetiden. Det er veldig fint å bli påmint hvor mye det kan koste, at vi skal må passe på i trafikken og at vi må være varsomme overfor barna som ser opp til russen, sier hun.

Les også: Samlet inn tusenvis av kroner til «Krafttak mot kreft»