Flere fikk beskjed om å rydde i sankthansbål

IKKE GODKJENT: Såkalte søppelbål må ryddes før helga.

IKKE GODKJENT: Såkalte søppelbål må ryddes før helga. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Flere grunneiere fikk beskjed om å rydde i bålet eller la være å tenne på vest i Lofoten.

DEL

Mannskaper fra Lofoten Brann og redningsvesen og miljø var på kontrollrunde av sankthansbål torsdag ettermiddag. De sjekket bål i Vestvågøy, Moskenes og Flakstad etter tips om urene bål.

– Grunneiere kontaktes i dag med beskjed om at bålet ikke kan tennes på før det er ryddet, skrev Anja Meland Rød og Sara Johansson i en pressemelding før helga.

Lørdag morgen forteller Meland Rød, miljøfaglig ansvarlig i Vestvågøy kommune, at grunneierne de kom i kontakt med lovet å rydde opp.

– Det var fem, ikke tre, bål på Vestvågøy. Vi kom i kontakt med alle unntatt en, sier hun.

Tre bål i Flakstad og et i Moskenes ble også vurdert til å være urene. De inneholder da andre ting enn ubehandlet tre, papp og papir.

– Folk flest er flinke, men noen må vi man følge opp nærmere, forteller varabrannsjef Sara Johansson.

– Urene bål gir også utslipp av blant annet tjærestoff, polysykliske aromatiske hydrokarboner forkortet PAH, dioksiner og tungmetaller. Disse miljøgiftene spres både via røyk og bålrester og forsvinner ikke fra naturen, og overføres til dyr og mennesker. Røyken fra slike bål rammer spesielt den delen av befolkningen som har kroniske luftveissykdommer eller allergiproblemer, står det i pressemeldingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken