Gå til sidens hovedinnhold

Kommer i juni på Orkana Forlag

Kulturminnebok for Lofoten på beddingen

Artikkelen er over 4 år gammel

Ei kulturminnebok for alle seks lofotkommunene er på beddingen i Orkana Forlag. Nå søker man toppfinansiering til prosjektet.

– Det vil berike opplevelsen å få forklart turer i naturen og i de tradisjonsrike fiskeværene med temaer og innhold som ikke de tradisjonelle turguidene omfatter.

– Dette skal Kulturminneboka for Lofoten bidra til, sier forlegger Elisabeth Johansen i Orkana Forlag i Stamsund.

Hun søker nå om sponsorpenger fra Miljødirektoratet.

Denne spesielle reiseguiden skal presentere regionen kommune for kommune, organisert tematisk med felles temaer for alle kommunene.

Hver kommune og hver kategori kulturminne skal presenteres kort.

Valg av kulturminner som man oppfordrer turgåeren til å oppsøke, gjøres primært ut fra hva som er særpreget for denne regionen, og for den enkelte lofotkommune.

Utgangspunktet for valg av vandringsruter og kulturminneforslagene er at de skal representere lofothistorien på en god måte, og vandringene skal være bærekraftige, og ikke forringe verken naturen de går gjennom, eller kulturminnene.

Kulturminnene skal beskrives og avbildes, og på en lettfattelig måte settes inn i en historisk sammenheng. Plassering og veibeskrivelse er en viktig del av presentasjonen.

– Noen viktige kulturminner vil nok kunne være tilgjengelig fra bilvinduet.

– Men de aller fleste av de vi foreløpig har valgt ut vil kreve litt av publikum i form av fotturer i terrenget.

– Dette er også noe av målsettingen, for vi ønsker med denne boka å invitere til opplevelser og egenaktivitet, og vi vil derfor gi detaljerte turbeskrivelser, sier forlegger Elisabeth Johansen til Lofotposten.

Reiseguide

Utforming er ikke bestemt, men sannsynligvis vil boka få vanlig reiseguideformat slik at turgåeren kan stikke den i ryggsekken eller anorakklomma og konsultere den underveis på tur. Ut fra foreløpig antall valgte kulturminner anslår forfatterne Elisabeth Johansen og John Roald Pettersen, at boka blir på ca 200 boksider, med bilder, illustrasjoner og kart.

Kommentarer til denne saken