I mange år har Den indre sjømannsmisjonen drevet Havly i Stamsund. De siste årene bare under Lofotsesongen. Det har vist seg stadig vanskeligere å få frivillige til å drive kafeen, og i vinter så det mørkt ut for drift. Da sa Johanne Grønbech (70) at hun tok på seg ansvaret, og fikk noen frivillige med seg.

Avtalen var det de skulle holde åpent ut mars.

– Da dagen kom så tenkte jeg at det går ikke an å stenge. Stamsund trenger en plass som Havly, og så har det bare ballet på seg, sier Johanne når vi treffer henne på Havly.

Jobber hver dag

Hun forteller at hun har hatt åpent hver dag.

– Jeg har vært mye alene på jobb, men har godt hjelp av noen frivillige. En av dem er blitt syk, så nå er jeg alene. Jeg skulle ønske at noen flere kunne stilt opp, om ikke bare noen få timer i uka, forteller Johanne som lager all maten fra bunnen.

– Her er ikke noe posemat. Her lages alt fra bunnen av. Fisk er svært populært, spesielt turistene setter stor pris på fiskemiddagene vi serverer. For meg er det viktig at maten skal smake godt, ikke være for dyr og det skal være nok av den. Kafeen har gått bra. Det har vært mye turister denne sommeren, og for meg som ikke kan engelsk så har det ikke vært helt enkelt. Men med mye fakter og grimaser så har vi klart å kommunisere på et vis, forteller hun med et stort smil.

– I forrige uke hadde Vestvågøy Fiskarlag årsmøtet her. Det syntes jeg var stas, legger hun til.

I tillegg til kafeen har hun også drevet med utleie.

– Vi har syv rom som vi leier ut. Jeg kunne ha leid ut alle rommene hver eneste dag, men når jeg har vært alene har jeg ikke rukket over alt. Det har vært hektisk, men kjempeartig, sier Johanne.

– Det er kun tirsdagene jeg ikke har vært her. Da har jeg kjørt bingo for Helselaget Håpet på Leknes, legger hun til.

Tar ikke ut lønn

Til tross for at hun har jobbet mye har hun ikke tatt ut en krone i lønn.

– Nei, hvorfor skulle jeg det. Jeg har min pensjon, og jeg synes det er for galt at alt skal dreie seg om penger. Jeg støtter opp om indremisjonen som gjør mye bra, og samtidig er det noe som skjer i Stamsund. Jeg skulle ønske at det er flere som har sett viktigheten å være frivillig. Du kommer deg ut og treffer folk. Jeg har møtt masse hyggelige folk som jeg ellers ikke ville møtt, slår hun fast.

Johanne forteller at de også har pusset opp deler av bygget.

– Vi har pusset opp kjøkkenet i leiligheten og det er blitt så flott. Jeg er så stolt over at vi har fått det til. Det er flere som har bidratt til det, sier Johanne.

– Hvor lenge blir du å holde åpent?

– Så lenge jeg klarer. Jeg håper at jeg kunne ha få noen som vil være her noen timer. Jeg kunne godt tenkt meg en fridag eller to i løpet av en måned, sier ildsjelen.

Johanne Grønbech sier hun har planer om noen temakvelder i løpet av høsten. I tillegg blir det høstmesse.

Les også: Skal servere fiskerne husmannskost og riskrem

Les også: Advarer mot salg av Havly i Stamsund