Sunn mat for kreftpasienter

Sunn mat: Tone Schjelstad fant og oversatte en bok med egnete oppskrifter for en person i kreftbehandling, og den er nå gitt ut av Lofoten-forlaget Orkana.

Sunn mat: Tone Schjelstad fant og oversatte en bok med egnete oppskrifter for en person i kreftbehandling, og den er nå gitt ut av Lofoten-forlaget Orkana.

Artikkelen er over 5 år gammel

Da en i familien fikk kreftdiagnosen, startet Tone Schjelstad fra Stamsund jakten på matoppskrifter som kan gjøre hverdagen enklere for dem som er rammet. Tone fant en bok hun likte, og oversatte den fra engelsk.

DEL

Tone Schjelstad er utdannet sykepleier, Hun har jobbet i helsesektoren og sykehus siden 1991. Hun har vært faglærer og i 2012 tok hun en mastergrad. Hun jobber i dag som faglærer på Vest-Lofoten videregående skole.
Boka hun fant fram til heter «Sunn mat når du får cellegift» og er skrevet av en kokk og en lege, José van Mils og Christine Archer-Mackenzie. De to har slått seg sammen for å inspirere til god og sunn mat som også er lettspist. Boka er nå ute på Orkana Forlag.
I boka finnes om lag 100 oppskrifter som er tilpasset de mange plagene cellegiftpasienter ofte får. Kokken og legen som har utarbeidet dette, har hatt pasientenes varierende form i tankene da de utarbeidet oppskriftene. Målsettingen med boka er å formidle oppskrifter der næringsstoffenes egenskaper er utnyttet for å forebygge vekttap som kan følge av cellegiftbehandling og stråling. Boka er oversatt til flere språk.

Lettet etter oppskrifter

Det var da hun lettet etter bøker med egnete oppskrifter at Tone Schjelstad kom over denne boka.
– Da et familiemedlem fikk kreftdiagnose, ble jeg personlig berørt. Jeg ble motivert til å søke så mye informasjon jeg kunne om behandling av kreft og hva som er mulig å gjøre hjemme for å understøtte behandlingen. Som sykepleier kjenner jeg til at behandlingene i ulik grad har bivirkninger som kan tappe den som er syk for energi og som også kan gjøre det vanskelig å få i seg nok næring. Underernæring og lavt energinivå spiller ikke godt på lag med den som kjemper for livet, slår Tone Schjelstad fast.
I en pressemelding heter det at mange av oppskriftene passer for hele familien, og justeringen til større porsjoner er allerede gjort. Kanskje vil ikke alle rettene passe til alle.

Artikkeltags