Radiopirater inntar Stamsund

I studio: Skuespillerne sitter i studio og lager radiosending. f.v. Runar Bruteid Olsen, Mine Nilay Yalcin, Fabrice Moinet og Øystein Sanne.

I studio: Skuespillerne sitter i studio og lager radiosending. f.v. Runar Bruteid Olsen, Mine Nilay Yalcin, Fabrice Moinet og Øystein Sanne. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I Stamsund på lørdag settes det opp en helt ny forestilling om nedleggelsen av FM-nettet. Her er lyden i fokus og de leker med de mulighetene som finnes nå som det er slått av.

DEL

Lørdag 15. desember settes det opp en ny forestilling på Scene X i Stamsund. Skuespiller Øystein Sanner forteller at prosjektet startet i forbindelse med at regjeringen la ned FM-nettet.

– Det skal være som å komme inn i en radioklubb. Folk setter seg ned rett ved scenen, og vil i begynnelsen av stykket høre på en radiosending. Kanskje hører man radioen i en ny kontekst her, fordi publikum vil sitte å lytte sammen, sier Sanne.

Scenen er et sort golv midt i rommet, med radioer plassert tilfeldig på golvet og på bordene. Radioapparatene skal skape en spesiell lydopplevelse for publikum.

Kjærlighetserklæring

Skuespillerne Mine Nilay Yalcin, Fabrice Moinet, Øystein Sanne og Runar Bruteig Olsen, har kommet sammen for å sette opp dette stykket.

– Vi fulgte med den dagen FM-nettet ble skrudd av, og dokumenterte øyeblikket grundig. Det gjorde en masse inntrykk, og dette resulterte i en forestilling nesten to år etter at det ble skrudd av, sier Sanner.

Skuespillerne forteller at stykket er satt sammen av to deler.

– I den ene delen kommer publikum til å høre en radiosending. Den andre delen handler mer om søken i det nye landskapet og i den hvite lyden. Etter FM-nettet ble nedlagt, er det en lekeplass. Vi startet egne radiosendinger hver tirsdag, da det ble lagt ned. Vi ser på oss selv som radiopirater, forteller Sanne.

– Det er en slags lek og en kjærlighetserklæring til radio. I tillegg er det et stykke om tap. Hva som skjer når man mister noe som man er glad i og som har betydd mye for deg, sier han.

Historier om radioen

Showet har fått navnet «The Tuesday Tune-in», etter det originale radioprogrammet.

– Forestillingen har kanskje ikke en tradisjonell A til Å dramaturgi. Lyden kommer til å være veldig viktig. Fabrice har jobbet mye med lyden og er en lydartist. Det kommer til å være et stykke som krever mye aktiv og passiv lytting, og er derfor kanskje ikke helt barnevennlig, sier Sanne.

Skuespillerne har jobbet med stykket sporadisk de siste månedene, og har kommet sammen nå de siste tre ukene for å gjøre seg klare til premieren.

– Folk kan glede seg til en fin reise i mange historier og minner om radioen. Historier om en tid som har vært og en historie som kommer. Det kommer til å være en opplevelse bare å sitte og høre radio, sier han.

Artikkeltags