Det var sist søndag at alarmen gikk. Vannscooterførere hadde havnet i havet. Meldinga gikk ut på at de kunne se ei kai og ei kirke.

- Det var alt vi visste i starten. Ei kai og en kirke. Det kunne strengt tatt være hvor som helst i Lofoten, vi har både mange kaier og mange kirker i området her. Vi kjørte først til kirka i Stamsund, men så ingenting og ble litt rådville. Etter hvert fikk vi heldigvis informasjon om at det faktisk var i Stamsund og at det dreide seg om vannscooterkjørere, forteller Leif Richard Larsen til Vestvågøy kommune.

Larsen er båteier og løsningen ble at brannfolkene dro ut i hans båt. Det var store bølger og mye vind i området. Larsen og hans kolleger Alexander Pedersen, Espen Pedersen og Sigvald Kristensen fikk øye på en brønnbåt som lå i en uvanlig posisjon utenfor Stamsund og de valgte å gå mot brønnbåten.

- Da vi kom litt lenger ut så vi først en mann som klamret seg fast til en vannscooter. Deretter så vi to scootere som lå opp ned i havet. Vi lot mannen som satt på scooteren være mens vi begynte å lete etter mennesker mellom de store bølgene. Først fant vi én mann og fikk dratt ham opp i båten, samtidig som vi hørte skrikene fra en annen. Vi fant ham også. De var begge veldig forkomne. De hadde tunge og uegnede klær for vannscooterkjøring, trolig hadde de ikke klart seg så veldig mye lenger, sier Larsen.

Brannsjef Ragnhild Sæbø roser mannskapene sine:

- Uklar stedsangivelse i utrykningsfasen viser hvor viktig det er med lokalkunnskap. Samspillet mellom fagopplæring i brannvesen, lokalkunnskap og deltidsmannskapets praktiske arbeidserfaring og evne til «kreativ tenking» var denne gangen helt avgjørende for et positivt utfall av hendelsen, sier hun på kommunens hjemmeside.