Kurses i norsk kultur og foreldrerollen

Flyktet: 4 mnd gamle Qamar, som betyr måne, ble født i flyktningeleiren i Hellas. Mamma Zubaida Alrakadh og pappa Zekaria Alqadhi kommer fra storbyen Deir ez-Zor, til Stamsund. Foto: Lise Fagerbakk

Flyktet: 4 mnd gamle Qamar, som betyr måne, ble født i flyktningeleiren i Hellas. Mamma Zubaida Alrakadh og pappa Zekaria Alqadhi kommer fra storbyen Deir ez-Zor, til Stamsund. Foto: Lise Fagerbakk

Artikkelen er over 2 år gammel

Fra Syrias syvende største by, via Tyrkia og Hellas. Onsdag kom familien med seks barn i alderen 4 måneder til 12 år, til Stamsund.

DEL

Ti voksne og 21 barn, mange av dem nylig ankommet Stamsund, fikk torsdag bli med på introduksjonsprogrammet «Familie på vent». Målet er å øke forståelsen for foreldrerollen, og det norske samfunnet. Alt fra norsk mat, hvor få tak i arabisk mat, forskjeller i kultur og foreldrerollen.

Blant dem som deltar er Zubaida Alrakadh og Zekaria Alqadi med sine seks barn i alderen fire måneder til 12 år.

Ødelagt av krig

Familien flyktet fra Syrias syvende største by Deir ez-Zor for å komme unna krigen og i håp om at barna skulle vokse opp i trygghet.

Alqadhi anslår at rundt 80–85 prosent av byen er ødelagt. Blant annet ifølge The Guardian, har byen vært beleiret av Isis, med påfølgende kamper med regjeringsstyrker. Ifølge nyhetsbyrået Tass, foregår kampene fremdeles.

– Her er vi trygge

– Syria blir ødelagt av krigen. På grunn av krigen har ikke barna fått gå på skole. Vi ønsker at de skal være trygge, sier Alqadhi.

Familien kom til Hellas i mars 2016, og 20. juni kom de til Oslo.

Onsdag kom de til Stamsund.

Det er en stor overgang fra hjembyen.

– Vi er veldig fornøyde med å være i Norge. Her er vi trygge. Men det virker litt rolig, sier de to.

Familien er ifølge fungerende mottaksleder Trond Iversen, blant de 1.500 overføringsflyktningene som Norge har tatt på seg å ta imot i løpet av 2016 og 2017.

Flere kommer nå til Stamsund.

Integrering

– De 1.500 hentes ut av flyktningeleirer i Hellas. Vi har fått og får flere barnefamilier. Vi får også mange fra mottak som nå legges ned, slik at vi har noen hektiske sommermåneder. Det kan være at vi må skyve på sommerferien, sier han.

Lokalene er justert og tilpasset flere barnefamilier, men alle skal samtidig få informasjon.

Mottaket har sitt opplegg, men setter pris på at firmaet KUN fra Steigen kommer inn.

– Vi har et integreringsprosjekt som er finansiert av IMDi. Målet er å gi økt kunnskap om det norske samfunnet. I dag har vi snakket om foreldrerollen. Blant annet om foreldresamtale i barnehagen, og at far bidrar like mye som mor i oppdragelsen, forteller Lindis Sloan.

Mye er likt i de to kulturene. Og deltakerne vil gjerne vite hvordan det er i Norge.

– Det første spørsmålet som kom opp, var hvordan man håndterer at barna får raserianfall, uten å bli sint selv. Vi tar opp situasjoner de vil møte i det norske samfunnet, sier hun.

Hverdagen i Norge

Det er ikke bare foreldrerollen som er noe annerledes i Norge.

Også maten er ny.

– Vi spiser sunnere mat i Syria; mer grønnsaker. Vi krydrer også maten mer. Og vi er vante til å slakte selv, forteller Hassan Abdalajjar, som selv bor på Tverlandet mottak i Bodø.

Også han er fra Syria.

Senere denne første av to kursdager, blir det derfor også en tur på butikken.

– Vi skal ned dit og gå gjennom ulike matvarer, og det som er viktig, forteller Sloan, som er godt fornøyd med gruppen.

– De er positivt nysgjerrige, sier hun.

Iversen forteller at barnekullet har økt ved ankomsten av flere barnefamilier.

– Vi har rundt 45 barn på mottaket nå. Sist skoleår hadde vi 12 barn på Svarholt skole. Blir de værende her, vil det i alle fall bli 26 barn fra kommende skoleår, forteller han.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags