Gå til sidens hovedinnhold

Starter innsamlingsaksjon for ambulanse-utstyr etter dødsulykken på fergeleiet

Artikkelen er over 2 år gammel

André Rosengren Bendiksen og hans arbeidsgiver Bil i Nord starter nå en innsamlingsaksjon for å utstyre ambulansene i Lofoten med hjertekompresjonsmaskiner.

Bendiksen fikk ideen etter en prat med ambulansepersonell som var innom Bil i Nord da en av ambulansene skulle på service.

- Jeg hadde fått med meg at en slik innsamlingsaksjonen ble gjennomført i Troms i vår, og spurte derfor om de hadde slike maskiner her i Lofoten. Det hadde de ikke. Og samme dag skjer altså den tragiske ulykken her i Svolvær. Det ble en tankevekker for meg, forteller André Rosengren Bendiksen, som jobber som coach ved Bil i Nord i Svolvær.

Etter en prat med arbeidsgiveren, ble det klart at Bil i Nord stiller seg bak aksjonen. Selskapet gir dessuten 30 000 kroner til formålet.

Utfordrer det lokale næringslivet

Målet med aksjonen er i første omgang å kjøpe inn en hjertekompresjonsmaskin til ambulansestasjonen i Vågan, men Bendiksen håper at man får inn nok penger til at det kan kjøpes inn en maskin til hver av de fire ambulansene i Lofoten. Hver enkelt maskin koster mellom 150.000 og 200.000 kroner.

- Dette er midler som Nordlandssykehuset ikke har. Jeg har dermed tatt initiativ til å samle inn penger til formålet, og ønsker å få med oss både privatpersoner og bedrifter over hele Lofoten, sier Bendiksen.

- Alle bidrag monner, også hvis noen gir 10 kroner, legger han til.

Sammen med Bil i Nord-eier Thor Drechsler, utfordrer Bendiksen følgende bedrifter til å gi et bidrag til innsamlingen:

 • Cetho Eiendom
 • Ellingsen Seafood
 • DSN
 • O Marhaug
 • Christian Ringnes
 • Thon Hotels v/Olav Thon
 • Scandic v/Gunnhild Laundal
 • Anker Brygge v/Allis Olufsen
 • Kransvik (Knut Olav AS)
 • Øynes Kystfiske (Erling Santi Falch)
 • Lofotkraft
 • Byggesystemer
 • Rema 1000 v/Jan Gunnar

LES OGSÅ: På få dager har folk gitt over 230.000 kroner til de etterlatte

- Svært takknemlig

For noen hjertestanspasienter, der hjertet ikke starter med vanlig hjerte- og lungeredning, kan behandling med en hjertekompresjonsmaskin være med på å avlaste personellet med komprimering over tid, samt at komprimering under transport i kjøretøy, helikopter og båt vil være mulig.

- En hjertekompresjonsmaskin vil også være med å avlaste ambulansepersonellet under pågående hjerte/lunge-redning. Det er med på å sikre ambulansepersonellet under transporten av pasientene. Vi har meget godt kvalifiserte ansatte i tjenesten vår som alltid har som mål å gi pasientene den beste behandling vi kan tilby prehospital, sier områdeleder Britt Rønning i ambulansetjenesten i Lofoten, som er svært takknemlig for Bendiksens initiativ.

Øker sjansen for å overleve

Også kommuneoverlegen i Vågan, Jan Håkon Juul, setter stor pris på innsamlingsaksjonen.

- Dette er utstyr som vi ikke har i ambulansene her i dag. Hjertekompresjonsmaskiner står på investeringsplanen til helseforetaket, men det vil kunne ta noe tid før man får utstyret på plass. Dette initiativet framskynder med andre ord prosessen med å få tilgang på slike maskiner, sier Juul

- Initiativet vil helt klart komme befolkningen til gode, særlig under hendelser der man har for få hender. I tillegg øker en slik maskin sjansen for å overleve når pasienten må fraktes over lange avstander, legger han til.

De som ønsker å bidra til innsamlingsaksjonen kan sette inn penger til konto 1503.45.08000 eller sende via VIPPS til 559446 og merke betalingen med "hjertekompresjonsmaskin".

>>> Det er også opprettet en Spleis i forbindelse med innsamlingen.

- Jeg er opprinnelig fra Harstad og har kun bodd i Lofoten i to år. Men jeg ser allerede at samholdet her i regionen er mye bedre enn det jeg er vant til. Jeg håper derfor at mange ser viktigheten av å bidra, avslutter initiativtaker Bendiksen.

Kommentarer til denne saken