160.000 biler kan bli avskiltet på stedet - sjekk om det gjelder din bil

Med denne kikkerten avsløres synderne

Med denne kikkerten avsløres synderne

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Side3: Ifølge Toll- og avgiftsdirektoratet er det over 50.000 bileiere som fortsatt ikke har betalt årsavgiften.

I tillegg til 50.000 biler som ikke har betalt årsavgift, er det rundt 110.000 biler på veien i dag som kan bli avskiltet på grunn av manglende EU-kontroll.

Kjører du da gjennom en av Vegvesenets kontroller med såkalt ANPR-scanner, blir du fotgjenger på stedet. Disse scannerene plukker nemlig automatisk ut bilister som ikke har betalt årsavgift - eller ikke har EU-kontrollen i orden.

Slik sjekker du bilen din

Er du usikker på om myndighetene har registrert innbetaling av årsavgift på bilen din? Feil kan skje ved postgangen, eller regninger kan forsvinne regningsbunken - og konsekvensen ved å ikke ha alt i orden er store.

Heldigvis er det enkelt å sjekke din bils status helt gratis på Tolldirektoratets- og Vegvesenets egne nettsider.

Her sjekker du årsavgiften på din bil gratis

Her sjekker du EU-kontrollen på din bil gratis

Vil fjerne årsavgift som egen regning

Problemet med ubetalt årsavgift kan derimot snart bli et problem som tilhører fortiden.

Regjeringen jobber for tiden med å erstatte årsavgiften som en egen innbetaling, og heller innføre en identisk avgift som følger forsikringen på bilen. Tanken er at både forsikring og årsavgift er lovpålagt for å benytte bilen, og at innkrevingen dermed kan skje samlet.

Målet er å redusere de administrative kostnadene ved å sende ut regninger til 3,5 millioner bileiere hvert år.

- Målet er forenklinger for folk flest og en mer fleksibel innkreving av årsavgiften. Samtidig vil dette redusere sløsing med skattebetalernes penger, sa finansminister Siv Jensen i fjor.

Ifølge regjeringen vil endringen også føre til at det skal være lettere å kunne betale avgiften for den tiden bilen faktisk er i bruk. Dette kan være praktisk for blant annet typiske "sommerbiler" - og det forenkler også bruktbilsalg.

Tiltaket er fortsatt ikke gjennomført, men Finansdepartemenetet ser for seg at årsavgiften som egen regning kan avvikles fra 2017.

Artikkeltags