Bytter ut veisalt med rotfrukt-blanding

Veisalt byttes ut med rotfrukt i Sverige og nå vil også vegvesenet teste det ut i Nordland

Veisalt byttes ut med rotfrukt i Sverige og nå vil også vegvesenet teste det ut i Nordland

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Et bytte Statens vegvesen synes er interessant.

DEL

I fjor tok Canada i bruk rotfrukten sukkerbete for å få ned saltbruken på vinterveiene. I vinter gjør svenske myndigheter det samme på E6 utenfor Helsingborg, skriver Nord24 og referer til en artikkel i Teknisk Ukeblad.

Rotfrukten er nærmest hvit i fargen, kjegleformet og inneholder opp mot 20 prosent sukker.

Det er det svensk-nederlandske selskapet, Akzonobel, som sjekker om blandingen, bestående av sukkerbete og veisalt, gir ønsket effekt.

Ifølge selskapet skal blandingen bremse frysepunktet på veien, og gjøre snø om til slaps i stedet for is.

Kai Rune Lysbakken, i Trafikksikkerhet-, miljø- og teknologiavdelingen i Vegdirektoratet, er kjent med blandingen som er et biprodukt fra landbruket.

Et biprodukt

– Tilsetning av sukkerbete tilhører metoder der en tilsetter et sukkerbasert stoff til ordinært veisalt. Det finnes flere slike produkter på markedet, sier han til TU.

Når blandingen påføres veien vil den sørge for at isen smelter, og vil dermed motvirke at man får den harde isen og snøen som kommer ved vanlig salting av veiene, opplyser TU.

Statens vegvesen samarbeider med andre nordiske land, og følger også med på hva de gjør når det kommer til drift av veinettene.

Vil prøve i Nordland

Seksjonsleder, Lars Petter Kaski, for veiavdelingen i Nordland sier at de synes sukkerbeteprosjektet er interessant.

– Dette er noe vi kunne tenke oss å prøve i Nordland om vi fikk et tilbud fra Vegdirektoratet, sier han til Avisa Nordland.

Selv om Vegvesenet så langt ikke har testet ut rotfruktsaft som tilsetning til veisalt, forteller Kaski at de gjør hva de kan for å redusere bruken av veisalt.

– Alt som gjør at vi får en mer effektiv drift, både kostnadsmessig og med tanke på trafikksikkerheten, er noe vi kunne tenke oss å prøve ut.  Statens vegvesen venter på resultatene fra Sverige, før de kommer til å foreta seg noe, konstaterer han.

Artikkeltags