Store steiner kom ramlende ned fjellsiden

Fra dette området raste det ut store steiner.

Fra dette området raste det ut store steiner. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Steinraset på Steine i Stamsund satte virkelig en støkk i en av de nærmeste naboene.

DEL

I går da hun oppholdt seg i hagen sin hørte Kjellaug Hatlen Lunde et forferdelig rabalder. Oppe i lia så hun at 10–15 store kampesteiner raste nedover fjellsiden, rett ovenfor Akebakken på Steine.

– Jeg så at det ramlet ned noen veldig store steiner. Det er ganske høyt oppe i fjellsiden, så de steinene må ha vært store ettersom jeg så dem så tydelig, forteller Halten Lunde.

– Veldig skarpe lyder

Hun ble med en gang svært bekymret fordi to av hennes nærmeste var på fjelltur oppe på Ramntinden. Heldigvis var de uberørte av skredet.

– Jeg er veldig glad for at det gikk bra denne gang.

Raset stoppet opp i ei dyp grop mot St. Hanshaugen og var i så måte ikke noen fare for husene nedenfor. Likevel satte hendelsen en kraftig støkk i henne.

– Mannen min var inne og hørte at det var noe som dundret. Han trodde at jeg holdt på å sette opp en stige eller noe sånt, for det var veldig skarpe lyder, forteller hun.

Selv om skredet stoppet ganske fort er Hatlen Lunde bekymret for at det skal gå flere ras, og ikke minst fordi området er et populært turmål.

– Det spørs om jeg noen gang tør å gå opp dit igjen. Jeg vil advare andre mot å gå der. Området burde vært sjekket mer eksakt, sier en skremt Hatlen Lunde.

Ikke stor fare

Da steinene kom susende ned fjellsiden var Halten Lunde på vei til å søke tilflukt i huset. Seniorrådgiver Henrik Enevold hos NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) forteller at det er vanskelig å si eksakt hvordan det er lurt å reagere når skredet går.

– På generelt grunnlag er det vanskelig å si om det er lurt å søke tilflukt i et hus. Det kommer jo litt an på hvor stort raset er og slikt.

– Men, det jeg kan si er at hvis det har gått et skred, så er det ikke så stor fare for at det skal gå et nytt samme sted, rett etterpå. Så sjansene for at det går et lignende skred er ikke så store, betrygger Enevold.

Han legger til at NVE nå vil vurdere å ta området til nærmere ettersyn.

Artikkeltags