Lofotingene har vært ivrige med å få levert sin stemme i god tid før valgdagen i år. Størst er økningen på Røst, men også i Vågan har man en markant økning i antallet stemmer.

- 38 prosent på forhåndsstemmer er veldig høyt til oss å være. Vi har prøvd å få folk til å forhåndsstemme, siden vi fortsatt sliter med korona. Vi ønsker jo at flest mulig skal stemme, men har jobbet for å få så mange som mulig til å stemme i forkant. Så det synes vi er veldig bra. Nå håper jeg vi kan doble de 38 prosentene som har stemt, slik at vi kommer opp i 76 prosent totalt. Det vil være "all time high" for oss her i Vågan, sier ordfører Frank Johnsen, som har satt seg et mål med 75 prosent valgdeltakelse i Vågan kommune.

- Det er det jeg håper på, og alt tyder på at det kan komme til å skje, mener Johnsen.

Før valgdagen hadde 2622 våganværinger stemt, mens 2711 allerede hadde gjort borgerplikten på Vestvågøy. Vågan kommer bedre ut prosentmessig, ettersom Vestvågøy har flere stemmeberettigede innbyggere.

Kommune: Forhåndsstemmer 2017 Forhåndsstemmer 2021
Røst 25,9 40,51
Værøy 23,2 31,63
Moskenes 27,7 32,35
Flakstad 16,3 27,62
Vestvågøy 25,1 32,03
Vågan 24,4 37,9

(Tabellen viser prosentvis andel av innbyggerne i kommunene som hadde forhåndsstemt i 2017, og ved årets Stortingsvalg. Kilde: Valg.no)


Hva tror du er årsaken til at så mange har forhåndsstemt i år?

- Jeg tror det henger sammen med at det er blitt mer vanlig, og folk er blitt mer oppmerksom på den muligheten. Så vil de kanskje også unngå køer og mye folk i disse korona-tider, sier Johnsen.

- Bruk stemmeretten!

På landsbasis var valgdeltakelsen 78,2 prosent både i 2013 og i 2017. I Lofoten har snittet ligget et godt stykke bak landssnittet.

Kommune: Valgdeltakelse 2017 Valgdeltakelse 2013
Røst 72,6 67,8
Værøy 72,9 69,1
Moskenes 67,9 65,3
Flakstad 68,6 67,5
Vestvågøy 70,7 70,4
Vågan 70 70,7

(Tabellen viser hvor stor andel av de stemmeberettigede innbyggerne i Lofoten som avga stemme ved Storingsvalgene i 2013 og 2017. Kilde: kommuneprofilen.no)


Ordfører Frank Johnsen har en klar oppfordring til de som fortsatt sitter på gjerdet.

- Kom dere ut og stem. Det er det viktigste elementet vi har i demokratiet, så det er for ille om man da ikke gjør det.

Valgdeltagelse er noe også ordfører i Vestvågøy Remi Solberg er opptatt av, og hans oppfordring til folk er veldig klar:

- Bruk stemmeretten din, og bidra til at Vestvågøy kommune blir en kommune med høy valgdeltagelse, for det er vi ikke, sier Solberg til Lofotposten.

Han er raskt inne i stemmeavlukket, før han kommer ut igjen med en korrekt brettet stemmeseddel som han får stemplet før den havner i valgurna.

- Det er vel ikke noen stor overraskelse hva jeg stemmer, sier Solberg.

Han er derfor rask i vendinga når en valgfunksjonær kommer bort til han og ber om hjelp til å frigjøre parkeringsplasser utenfor Lekneshallen.

Og en halvtime etter på ringer han Lofotposten og ber avisa om å få ut informasjon om at det er mulig å stemme ved alle stemmelokalene i kommunen, hvis det skulle være vanskelig å få parkert på Leknes.

Jevnt sig

Da Lofotposten besøkte valglokalene i Svolvær var det et jevnt tilsig av innbyggere som ville avgi sin stemme.

Stemmestyret i Svolvær har ikke forberedt mye ekstra med tanke på korona, men var forbedret på å be folk holde avstand om det skulle oppstå kø.

- Vi har også munnbind klare dersom man måtte tettere på noen av velgerne for å gi veiledning, sier leder i stemmestyret i Svolvær, Bjørn Ola Meløy, som var spent på om det ville komme mange velgere innom.

- Det er vanskelig å si hvor stor oppslutningen blir i dag, mange har allerede forhåndsstemt. Men vi håper selvsagt at det skal bli mye folk slik at vi får høy deltakelse ved valget her i Vågan, sier Bjørn Ola Meløy.

Usikker på hva som blir nærmeste valglokale for deg? Her kan du søke opp valglokaler med informasjon om åpningstider.