Saken er oppdatert fredag klokken 1841:

Til avisen Norran opplyser brannmannskaper som jobber med å slukke brannen at de nå har kontroll på denne.

- Vi har lyktes med forhindre at brannen sprer seg, men det er fortsatt kraftig røykutvikling og slik vil det nok fortsette resten av helga, sier innsatsleder Daniel Andersson til Norran.

Det skal fortsatt brenne i massene og det blir trolig behov for å ha mannskaper på plass resten av helga.

- Jeg tror vi kommer til å være her resten av helga, sier Andersson.

Oppfordringen om å holde dører og vinduer stengt ble opprettholdt til rundt klokken 1630 fredag ettermiddag. Nå er denne hevet, men brann- og redningstjenesten i Skellefteå oppfordrer folk til å holde seg unna brannstedet og sier at det trolig kommer til ryke fra området i flere dager.

På ferie

Rana Blad-journalist Lisa Ditlefsen er blant de mange fra distriktet som ferierer i Skellefteå.

– Folk får beskjed om å holde seg inne og lukke alt av vinduer. Samtidig er det allerede 24 grader, sier hun ved 8-tiden fredag morgen.

Christian Bye fra Kabelvåg er på ferie i Skellefteå sammen med familien. Han beskriver situasjonen som udramatisk.

– Vi var i nærheten av brannen tidligere i dag og alt gikk som normalt. Det var en del røyk tidligere, men vinden blåser den bort fra byen. Ferien vår er upåvirket av brannen, forteller Bye fra ei strand til Lofotposten.

Tidligere:

Det brenner i et avfallsanlegg ved Degermyran i Skellefteå. Mange ferierende helgelendinger er i området nå.

Alarmen gikk 5.33 fredag morgen. Västerbottens-Kuriren skriver at det brente på et område på rundt 750 kvadratmeter like etter at alarmen gikk.

– Det brenner kraftig og vi har flere styrker på plass. Vi ber alle om å unngå å puste inn røyken, da den kan være giftig. Man bør stenge dører, vinduer og ventilasjon, sier redningssjef i beredskap, Kristin Jonsson, til Expressen.

Fortsatt ved 8-tiden kjemper brannvesenet med å få kontroll på brannen.

Like før klokken ni meldes det at 2000–3000 tonn brennbart materiale som brenner på et område på 300 ganger 75 meter som er fem meter høyt. Det brenner ennå, men brannvesenet begynner å få kontroll. Det er ingen fare for at brannen skal spre seg.

Klokken 9.50 meldes det at brannvesenet fra fem stasjoner er på plass og det meldes at de vil være på plass hele dagen. Det kan ta flere dager å få slokket brannen. Men risikoen for spredning er nær null.