Skal det være et skilt her?

60- eller 80-sone?: En leser har gjort Lofotposten oppmerksom på at et fartskilt med opphevet 60-sone mangler her, når man kommer vestfra og skal ned til krysset mot E10. Men skal det egentlig være et skilt her? Og når ble det i så fall fjernet?

60- eller 80-sone?: En leser har gjort Lofotposten oppmerksom på at et fartskilt med opphevet 60-sone mangler her, når man kommer vestfra og skal ned til krysset mot E10. Men skal det egentlig være et skilt her? Og når ble det i så fall fjernet? Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Her mangler det et fartskilt, eller gjør det egentlig det?

DEL

En leser har påpekt overfor Lofotposten at kommer man vestfra ned mot krysset på Storeidet er man i en 60-sone, men kommer man ned mot krysset og skal ut på E-10 mot Svolvær eller riksveien mot Ballstad, fins det ingen skilt som opplyser om at 60-sonen er opphevet og at man går over til 80-sone. Vedkommende mener at det var et fartskilt her før, og setter spørsmål rundt hvorfor den ble fjernet. Undertegnede tok derfor kontakt med Statens Vegvesen angående skiltmysteriet.

Les også: Når 50- og 60-soneskiltene blir stjålet, vet John Roger hvor de havner


– Det stemmer at det har vært et opphevet 60-sone-skilt her før i tiden, sier Jon-Roger Sørvang i Statens Vegvesen.


Siden Vegvesenet tar bildene av veiene hvert år, leter han i bildearkivet for å se når dette skiltet ble fjernet


– Den siste dokumentasjonen vi har på at skiltet var oppe her var 27. mai 2009, mens 7.mai 2010 stod det ikke her lenger. Det betyr at det ble fjernet i denne tidsperioden, sier Sørvang.


Trafikkskolelærer ved Lofoten Trafikkskolesenter, Gudmund Zakariassen mener det er en god grunn til at det ikke står et fartskilt her.


– Trafikkreglene sier at det er 50-sone i tettbebygde strøk, og 80-sone utenfor tettbebygde strøk. Ethvert kryss opphever fartsgrensen så hvis det ikke står et skilt med en annen fartsgrense, så går man automatisk over i en 80-sone, sier Zakariassen.


– Det er faktisk helt uvanlig at det står et 80-sone skilt før man kommer ned til et kryss, legger han til.


Dette er ikke første gang at trafikkskolelæreren har fått et liknende spørsmål.
 

– Det er en viss strekning flere har spurt meg om før. Nemlig når man kjører på E10 fra Gravdal, og etter hvert kommer til fjøskrysset for så å svinge ned til Leknessjøen, så er man automatisk i en 50-sone for da er man i et tettbebygd strøk. Dette gjelder også når man skal kjøre samme strekning mot Leknes. Dersom det ikke står noe skilt, er det automatisk 50-sone i tettbebygde strøk. Og da 80-sone utenfor tettbebygde strøk, men fartsgrensen må man også regulere i forhold til føret, sier han.
Sørvang fra Statens Vegvesen mener det kan ha kommet et vedtak på at skiltet som opphever 60-sonen ut mot krysset, bør bli fjernet. Dette fordi Vegvesenet jevnlig har gjennomgang av fartsgrensene, og det kan ha kommet et innspill fra for eksempel kjøreskolene.
 

– Etter sånne innspill vurderer Vegvesenet å gjøre slike vedtak, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken