Stort engasjement for å hjelpe personer som sitter i korona-karantene - strømmer til dugnad via Facebook

Dugnad: Rudi Berntsen (til venstre) og Erlend Gjevre har opprettet dugnadsgrupper for Vestvågøy og Vågan på Facebook.

Dugnad: Rudi Berntsen (til venstre) og Erlend Gjevre har opprettet dugnadsgrupper for Vestvågøy og Vågan på Facebook. Foto:

I løpet av de siste dagene har det blitt opprettet grupper på Facebook for å hjelpe personer som sitter i korona-karantene i Vestvågøy og Vågan. Til sammen har gruppene nærmere 2500 medlemmer.

DEL

– Vi er oppfordret til å være med på dugnad fra øverste hold. Det jeg håpet skulle skje er at folk som er bedt om å være i karantene eller føler seg syke ikke trenger å gå ut, og heller få hjelp til de praktiske tingene av oss som ikke sitter i karantene. Jeg tenker en like stor del av dugnaden er å ikke gå ut om man sitter i karantene, forteller Erlend Gjevre (30), som står bak gruppen for Vågan.

Gjevre forteller at det foreløpig ikke er så mange som har bedt om hjelp, men han tror at når butikkene åpnes, og hverdagen kommer, er det flere som trenger hjelp til ulike ting.

– Hvis noen trenger hjelp, men ikke er på Facebook, må de gjerne ta kontakt med meg på andre måter slik at jeg kan publisere det i gruppen. Det kan gjerne gjøres anonymt også, sier han, og legger til:

– Det jeg håper på er å få til en ordning med butikker. Hvis noen er interessert i et samarbeid er det mange som er villige til å hjelpe til, slik at det kan løses på en trygg og god måte med betaling og hygiene. Det er strenge regler for hva butikkene kan gjøre, men jeg håper å finne en pragmatisk løsning. Det er jo til det beste for alle i Vågan at de som sitter i karantene slipper å gå ut selv.

– Mange ønsker å bidra

Hva tenker du om at gruppen allerede har fått nærmere 1300 medlemmer?

– Jeg tror mange ønsker å bidra, men ikke helt vet hvordan de kan gjøre det. En stor del av dugnaden er faktisk å ikke gjøre noe. Det kan føles vanskelig for mange. Jeg håper vi etter hvert kan finne en løsning på det.

Tror du folk flest tar situasjonen på alvor?

– Det er vel egentlig ikke jeg den rette til å svare på, men jeg håper folk tar det seriøst. Selv er jeg småbarnsfar og har slekt i alle aldre, så jeg synes det er bekymringsfullt. Jeg håper en stor del av dugnaden er at folk overholder karantenebestemmelsene som er kommet, sier han.

Medmenneskelighet

I Vestvågøy er det Rudi Berntsen og Linda Lorentzen som står bak gruppen, som har som formål å hjelpe personer som sitter i karantene med eksempelvis handling eller andre gjøremål.

– Vi så at de hadde opprettet en gruppe i Vågan, og tenkte at dette var riktig å gjøre for å vise medmenneskelighet. Vi prøver å holde sammen og å samle Lofoten. Dette er en støttegruppe for å hjelpe alle de som sitter i karantene, forklarer Berntsen.

Gruppen for Vestvågøy ble opprettet søndag, og har på under 24 timer fått nesten 1200 medlemmer.

– Jeg synes det er utrolig flott at folk hiver seg på og er villige til å hjelpe andre. Nå håper jeg det kommer enda flere inn som ønsker å bidra, legger Berntsen til, som selv har hjulpet personer med snømåking og levering av matvarer.

Vil samle inn utstyr

Hva tilbyr folk hjelp til?

– Det er alt fra handling, lufting av hunder, måking og utlån av spillkonsoller og brettspill. Vi forsøker også nå å samle inn utstyr som engangshansker og munnbind. Det er det mangel på både hos sykehus og apotek. Jeg og Linda har ringt noen bedrifter for å høre om de kan hjelpe.

Berntsen er ikke satt i karantene selv, men har en mor som sitter fast i karantene Karibien og ikke kommer seg hjem. Han tror mange ikke tar viruset skikkelig på alvor.

– Siden vi enda ikke har fått påvist viruset i Lofoten tror jeg folk tar litt for lett på det. Det er utrolig viktig at det kommer ut informasjon i media og offentlige grupper på sosiale medier for å advare og hindre smittespredning.

Her finner du Korona-dugnad Vågan

Her finner du Korona-dugnad Vestvågøy

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken