Gå til sidens hovedinnhold

Stort marked i Russland for den maritime næringa: – Miljøet i Svolvær er utrolig imponerende

Artikkelen er over 2 år gammel

Statssekretær Daniel Bjarmann Simonsen (H) er imponert over verkstednæringa i Svolvær. Han mener bedriftene i Nord-Norge også kan ha store markeder i Russland framover.

I februar besøkte statssekretæren i Nærings- og fiskeridepartementet Svolvær, og fikk både sett anleggene til Nogva, Skarvik, Lofoten Sveiseindustri og Marhaug.

Bjarmann-Simonsen er imponert over nivået på næringa i Lofoten.

– Det er utrolig imponerende å se den klyngen som er her i Svolvær. Verkstedbedriftene både samarbeider og konkurrerer, de bidrar til arbeidsplasser langs kysten og verdiskapning lokalt og i Norge, sier Daniel Bjarmann-Simonsen til Lofotposten under besøket på Skarvik.

Der fikk han blant annet presentert arbeidet med en stor utbygging. Et nytt heveverk og flytting av slipphallen inne i Svolvær skal åpne for å ta opp flere typer båter for vedlikehold.

Russisk marked

Han slår også fast at det er flere store muligheter for bedriftene i Nord-Norge nå som Russland skal i gang med en stor flåtfornyelse.

– I forbindelse med Krim-krisen ble det innført sanksjoner mot Russland, og sjømatnæringa eksporterer ikke til Russland, men det har vi ikke innenfor maritim sektor, sier Bjarmann-Simonsen.

Der ligger det et potensielt stort marked, legger han vekt på.

– Russland skal i gang med en fornyelse av 450 fartøyer i flåten sin. Noe skal bygges nytt og noe skal fornyes for å få opp igjen flåten fra 70 og 80-tallet. Jeg hadde et møte i Moskva med viseministeren der og vi skal etter hvert arrangere et såkalt «business to business» møte med norsk verftsindustri for å se hvordan vi kan bidra.

– Det er mange milliarder som skal investeres, der også russiske myndigheter går inn, og her kan den maritime næringa i Nord-Norge bidra i det arbeidet. Det er noen muligheter her hvis man ønsker, sier Daniel Bjarmann-Simonsen.

– Bli bedre kjent

Under omvisningen i Svolvær fikk han blant annet en orientering om et tett samarbeid mellom bedriftene.

– Vi samarbeider nok mer enn vi konkurrerer, sier daglig leder Marius Løken i Skarvik.

Han viste også til at det totalt er rundt 150 ansatte i verkstednæringa i Svolvær, i tillegg til rundt 50 fordelt på miljøene i Kabelvåg og Ballstad. I tillegg kommer en rekke underleverandører.

– Det er mye oppmerksomhet rundt den maritime klyngen på vestlandet og langs mørekysten. Jeg ønsker å bli bedre kjent med den nordnorske verkstedindustrien, da er det naturlig å starte i Svolvær, sier Bjarmann-Simonsen til Lofotposten om bakgrunnen for besøket.

– Bør ta regninga

Statssekretæren fikk også med seg en klar oppfordring om at staten må bidra til å finansiere en miljøopprydding av Svolvær havn. De ulike bedriftene har allerede ryddet opp på land, men frykter konsekvensene av å måtte ta regninga fra selve havna.

– Svolvær havn er et så komplekst tilfelle, her bør staten gå inn og finansiere det meste, sa Skarvik-sjef Marius Løken.

Daniel Bjarmann-Simonsen slår fast at man vil se på hvordan dette kan løses og at man nå først må få tall og fakta på bordet.

– Spørsmålet er hvem som har ansvaret og hvordan vi kan få dette til på en hensiktsmessig måte. Vi må også sikre at alle må levere på de samme kravene, det må være likhet og konkurranse på like vilkår.

Kommentarer til denne saken