Elizabeth fra Vågan fikk møte som vara i Stortinget for første gang: - Det har vært utrolig lærerikt

På Stortinget: Elizabeth Åsjord Sire (22) har vært vararepreseentant for Nordland Høyre på Stortinget denne uka.

På Stortinget: Elizabeth Åsjord Sire (22) har vært vararepreseentant for Nordland Høyre på Stortinget denne uka. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vågan-politiker Elizabeth Åsjord Sire (22) har denne uka møtt som vara og vært yngste representant i Stortinget.

DEL

Åsjord Sire ble i fjor høst valgt inn som første vara for Nordland Høyre til Stortinget. Denne uka fikk hun møte for første gang som representant.

- Margunn Ebbesen var på reise og da ble jeg kalt inn. Det er første gangen for meg, sier Åsjord Sire som både synes det har vært gøy og ganske spesielt å gå på jobb på Stortinget.

- Når man kommer inn sånn som vara må man bare prøve å få med seg ting, det kan være utfordrende når du kommer dit for å være ei uke og så dra igjen. Det er ikke alt man kan sette seg inn i.

Les også: Elizabeth Åsjord Sire blir vara på Stortinget: - Dette er utrolig gøy!

På talerstolen

Høyre-politikeren er både vara i kommunestyret i Vågan og fast medlem i hovedutvalget for næring, plan- og utvikling. I tillegg er hun medlem i fylkesstyret i Nordland Unge Høyre.

Denne uka har det også blitt mulighet til å debattere saker fra talerstolen på Stortinget. Første tema ble hvorvidt et vedtak om å gjøre 19 reptilraser lovlige skulle reverseres eller ikke.

- KrF og SV hadde foreslått at disse reptilene skulle bli ulovlige å holde igjen. Høyre ville ikke gå tilbake på vedtaket, sier Åsjord Sire.

I sitt innlegg trakk hun blant annet fram at Mattilsynet har pekt på at lovlig dyrehold vil innebære mindre smitterisiko og at det er lettere å informere dyre-eiere om hygiene og forebyggende tiltak.

- Man må også anerkjenne at det er mennesker som ser på disse dyrene som en del av sin familie, sa hun.

Saken opptar også representanten fra Vågan.

- Det er veldig gøy at akkurat den saken kom, jeg har vært opptatt av dette før også. Det er artig med saker som kan virke uviktige i det store bilde, men som for enkelte er veldig viktige for deres hverdag.

I tillegg har hun blant annet vært med på å vedta en ny våpenlov torsdag, blant annet med et forbud mot halvautomatiske rifler.

Les også: Unge Høyre advarer mot nasjonalpark i Lofoten

Yngste representant

22-åringen ble også som følge av noen andre rokkeringer den yngste stortingsrepresentanten som møtte akkurat denne uka på Stortinget.

Margunn Ebbesen sitter fast i næringskomiteen og da ble det også her første vararepresentant stepper inn.

- Ja, jeg har fått delta på mitt første komitémøte. Det er ganske annerledes enn å sitte i planutvalget i Vågan, alt er egentlig bestemt fra før så man går bare gjennom det formelle og tar debatten i salen. Alt går veldig fort og jeg merker kan det kan være vanskelig å henge med. Likevel synes jeg det har gått bra!

Torsdag var siste dag på Stortinget, men ikke den siste. Som første vara får Åsjord Sire anledning til å møte flere ganger. I forrige stortingsperiode møtte Jonny Finstad som vararepresentant, han er i dag fast medlem på Stortinget.

- Det er utrolig lærerikt og det var utrolig gøy å stå på talerstolen!

- Var du nervøs?

- Ja, veldig! Jeg kunne ikke drikke vann før fordi jeg skalv nesten så mye. Men det var godt å få det gjort. Og det er når du står der du egentlig innser hvor du er. Når man blir kastet ut i dette her så tar man virkelig det inn over seg, sier Elizabeth Åsjord Sire.

Les også: Finstad skal jobbe med samferdsel på Stortinget: - Jeg kjenner diskusjonene i Lofoten og vet hvor skoen trykker

Artikkeltags