Gå til sidens hovedinnhold

Den store strandryddeuken har startet: – Det er et voldsomt engasjement

Artikkelen er over 2 år gammel

Den store strandryddeuken har startet. Overalt i Lofoten er det frivillige som tar vårrengjøringen på stranda.

På Ballstad har flere frivillige startet strandryddingen. Allerede mandag måtte de hente flere sekker hos LAS.

– Det er fylt flere sekker på Svinøya, og 19 sekker på Ballstadøy. I tillegg til flere andre steder. I første omgang hentet jeg 100 sekker som vi skulle fylle, men vi ser at vi trenger flere. Derfor har jeg nå hentet 100 til. Så får vi se hvor mange vi får bruk for, forteller Tore Haug. Han er en av initiativtakerne på Ballstad.

Fant brannslokningsapparat

John-Inge Berg var en av de syv som ryddet på Svinøya søndag. Fire timers innsats ga dem ti sekker med avfall.

– Det var mye plast, tau og isopor. Men vi fant også plastbøtter, golvbelegg, matter som ser ut som kunstgress, oljedunker og et brannslokningsapparat. Jeg trodde ikke slike apparat kunne flyte, men det var nå der, sier Berg.

Ryddingen på Ballstad starter for alvor på mandag. Også småguttelaget har avlyst fotballtreningen, for å være med å rydde.

– Det er et voldsomt engasjement. Det virker som at alle vil bidra, det er flott. Det er også mange unge som vil være med. Det er viktig, for det er der vi må starte, mener Berg.

Ikke begrenset til en uke

På Vestvågøy er det meldt inn syv ryddesteder. I Moskenes er det meldt at det skal ryddes «ulike steder». Nusfjord, Skagsanden strand og Litj-jorda skal ryddes i Flakstad. I Vågan er det åtte steder som skal ryddes. I Laukvik står June Grønseth bak et arrangement for strandrydding neste uke. De vil rydde hele strandsonen fra Laukvik til Delp.

Monica Kleffelgård Hartviksen fra Clean-up Lofoten og LAS, sier hun ikke har full kontroll på når det skal ryddes på de forskjellige stedene. Men legger til at det ikke nødvendigvis må gjøres første uka i mai.

– Vi ønsker ikke å begrense strandrydding bare til denne ene uka. Det er mulig å være med utover våren, sommeren og på høsten, forteller hun.

Clean Up Lofoten og LAS kan hente avfallet du og laget ditt samler, dersom dette avtales på forhånd. Alt som plukkes skal registreres i et skjema, gjør man dette er leveringen av avfallet gratis.

Alt skal bort

I år har Haug planer om å ta de gamle oljefatene, som har fått lov å ruste i fred. Han vet også om et par bildekk som skal bort, samt alt annet som har skylt i land. På Ballstad er det oppmøte for rydding klokka 17.00 mandag ettermiddag. Joker-butikken står for vafler og kaffe, og værgudene lover sol og fem grader.

– Vi får se hvor lenge vi holder på. Vi starter på mandag, men det kan jo ta flere dager. Sekkene skal fylles, så skal de hentes og fraktes til LAS, sier Tore Haug.

– Jeg er tror vi får nok folk til at det meste blir tatt tidlig i uka. Vi slår sammen strandrydding med gaterydding også. Holmer og skjære venter vi med til høsten, så vi ikke forstyrrer fuglene som legger seg der, sier Berg.

Kommentarer til denne saken