Gå til sidens hovedinnhold

Strandryddingen har begynt: - Folk ønsker rydde så fort snøen forsvinner

Artikkelen er over 1 år gammel

Allerede før all snøen er smeltet har de første vært ute for å rydde naturen vår fri for søppel.

Før påske er det, hittil i år, ryddet 1420 kg marint avfall, ifølge Clean Up Lofotens egen nettside.

– Ettersom våren kom tidlig, er flere i gang med strandrydding allerede. Vi regner med at folk finner veien ned i fjæra nå i påsken og da er det kanskje noen som får lyst til å rydde også, sier Monica Kleffelgård Hartviksen, Informasjons- og kvalitetsleder LAS.

I år har Clean Up Lofoten ca. 2 millioner kroner til rådighet. Dette er friske midler fra Miljødirektoratet og noe som gjensto fra i fjor, i tillegg til midler fra Handelens miljøfond.

Les også:

Dette avfallet finner man mest av i Lofoten

Motivasjonsmidler

Hos Clean Up Lofoten kan du levere inn marint avfall gratis, dersom du har fylt ut ryddeskjema.

– Skjemaene som fylles ut, blir benyttet til «folkeforskning», for det er den kunnskapen vi henter ut her som har gitt grunnlaget for de andre tiltakene i Clean Up Lofoten, forklarer Kleffelgård Hartviksen og sender en takk til alle som har vært med og bidratt gjennom årene.

Les mer

Får 400.000 for å dypdykke i søppeldata

I år, som tidligere år, deler de også ut motivasjonsmidler til skoleklasser, de samarbeider med russen og trafikkskoler.

– Vi deler ut 25.000 kroner til lag eller foreninger som rydder enten Vestervika eller Kvalvika. Til dette har vi fått inn fire søknader, per nå, sier Kleffelgård Hartviksen og legger til at det er viktig med forebyggende rydding på disse stedene før turistsesongen setter i gang.

– I tillegg har vi fått penger til å fjerne ting som er for tunge til å ta med hendene. Det er bare å si ifra dersom man ser noe, slik at vi får kartlagt dette og kan hente det, forteller hun.

I år har de også fokus på rundballeplast.

– Gjennom de artiklene som blir registeret i strand- og kystryddekampanjen, ser vi også at det dukker opp rundballeplast i fjæra. Fra tid til annen ser vi også at det ligger plast igjen rundt foringsplassen til dyrene, skriver Clean Up Lofoten på sine nettsider.

Les også:

Sofa og søppel dumpet i fjæra: Lokale ildsjeler tok ansvar

Les også:

Søppelplukkere belønnet med 10 000 kroner: Gir pengene til idrettslag

Les også:

200.000 kroner for å støtte de som skaper engasjement og bolyst

Kommentarer til denne saken