Gründerprisen for 2017 er tildelt Ragnhild Lie fra Vestvågøy i Lofoten. Hun driver selskapet Lofoten Wool som driver med garn og ullvareproduksjon.

– Lie får prisen ikke bare for å ha etablert Lofoten Wool, men for å ha løftet fram norsk ullproduksjon generelt og nordnorsk ull spesielt, sier administrerende direktør Øyvind Ørbeck Sørheim i Det Kongelige Selskap for Norges Vel i en pressemelding.

-Gode ullkvaliteter rusler rett utenfor vinduene våre

Ragnhild Lie har gjennom etablering av Lofoten Wool løftet fram norsk ull med ønske om å øke bruken av norsk ull i garn og ullvareproduksjon. Hun tar i bruk en ressurs som har lange tradisjoner på å bli utnyttet i Lofoten.

– Jeg ønsker å heve kunnskapen om ull, og at vi tar vare på denne ressursen her, i stedet for at den sendes til England, India og Kina, sier Lie.

– Det er trist å tenke på at vi importerer så mye ull her til lands, når disse gode ullkvalitetene rusler rett utenfor vinduene våre, legger hun til.

Lie er utdannet kunsthåndverker med tekstil spesialisering, og har lang erfaring med ull, vev, strikking, design og produktutvikling. Gjennom kurs generer Lofoten Wool spennende prosjekter som utnytting av horn og bein, smykker med mer.

– Det er en glede å ta vare på gamle kultur- og håndverkstradisjoner og arbeide kreativt med design, synes Lie.

Gründerprisen skal overrekkes i forbindelse med en mannekengoppvisning på Meieriet kultursenter fredag ettermiddag. Det vil være Øyvind Ørbeck Sørheim, administrerende direktør i Norges Vel som står for overrekkelsen.

- Ragnhild Lie er en verdig vinner og ikke minst en viktig vinner som er med på å fornye en viktig del av norsk kulturarv, sier, Ørbeck Sørheim.

Under Forbundet Kystes landsstevne i Bodø i fjor, ble hun hedret som "Årets håndverker".

God å bli sett og anerkjent

- Det er en ære å få en slik fin pris, og veldig godt å bli sett og anerkjent for det man jobber med. At andre også vektlegger de samme verdiene gir en følelse av fellesskap og framtidstro, sier Lie.

Prisen gir også Ragnhild et ekstra puff til å fortsette.

– Det å være gründer fordrer en god del is i magen og utrettelig arbeidskapasitet. Kanskje vil også prisen bidra til å skape mer oppmerksomhet rundt Lofoten Wool og de flotte ullvarene våre, håper Lie.

Norges Vels Gründerpris ble etablert i 1893 for å oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Prisen, i form av en sølvmedalje, tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift – i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.

Les også: Hekta på ull