First Lego League er verdens største kunnskapsturnering for barn og arrangeres over hele verden. Team Orca fra Strønstad satte seg inn i hva mennesker i båt skal gjøre og ikke gjøre når de møter spekkhoggere. I vinter gikk elevene i Team Orca helt til den skandinaviske finalen i FLL der de ble nominert til forskningsprisen, men rakk ikke helt opp.

 Les også:  Unge forskerspirer med England i sikte 

Onsdag fikk de storfint besøk på skolen.

– For noen uker siden var det et nyhetsinnslag om at utdanningsministeren hadde besøkt et FLL-lag sørpå, og dette ble samtaleemne på Strønstad skole. En av elevene sa at det var jo ikke utdanningsministeren vi skulle hatt til Team Orcas, men fiskeriministeren! Dagen etter ble det kjent at akkurat Per Sandberg skulle til Melbu 10. mai. Vi tok en råsjangs og sendte en liten invitasjon om å komme å møte TeamOrcas og høre hva de har jobbet i vinter, forteller rektor Gøril Olufsen. Dagene gikk og de hørte ingen ting ... før 9. mai på morgenen.

– Da fikk vi vite at fiskeriministeren gjerne ville komme! Da fergetidene ikke passet fikk vi med hjelp fra Michal Reinholdtsen ordnet med privat skyss over Hadselfjorden. Elevene arbeidet og forberedte seg, og 16.30 fikk de et besøk de sent vil glemme. Fiskeriministeren fortalte hvor imponert han var av den jobben de har gjort, og elevene fortalte og forklarte hele prosessen. En liten framvisning av roboten ble gjort, og så en presentasjon av forskningsoppgaven rundt hvordan vi mennesker skal vise respekt for kvalene når vi observerer dem fra båt. Sandberg fortalte at også han har gjort grep rundt beskyttelse av livet i havet og kvalene i Troms, der to fjorder er stengt for fiske fra store trålere, forteller Olufsen som ikke legger skjul på at hun var imponert over elevene.

– Stoltere rektor skal dere lete lenge etter, da elevene imponerte oss alle sammen med sine flotte framlegg. Gave til ministeren ble det og – hvalsjokolade selvsagt, bok om skolens historie, bok elevene selv har laget i satsingen UIU, samt produktene fra Team Orcas. Selv om det ble lang dag på skolen for alle elevene tenker jeg at det var det absolutt verdt, slår rektor Gøril Olufsen fast.