Det var under surfekonkurransen Lofoten Masters i helga at spekkhoggerne dukket opp midt blant surferne. En skremmende opplevelse for de surferne som oppfattet faren, og det ble oppstyr blant publikum på stranda. Surfesjef Tommy Olsen kommenterte slik til Lofotposten etterpå:

– Vi fikk det på film, så dette kommer nok til å gå verden rundt.

Marinbiologen var ikke i tvil

Flere norske medier, deriblant Dagbladet fikk tilgang til videoen fra Ole Kristian Larsen og antallet visninger kan man bare anta er skyhøyt.

Til NRK uttalte marinbiolog Eve Jourdain at han tror spekkhoggerne trodde surferne var seler.

– Dette er noe av det nærmeste vi har sett spekkhoggere gått mot mennesker, det er rimelig spektakulært. Vi kjenner ikke til å ha sett noe lignende i verden, uttalte han til NRK og legger til at mønsteret spekkhoggeren gikk i, ligner på det den vil gjøre i en jaktsituasjon.

Det er også vinklingen surfemagasinet surfeuropemag velger i sin versjon av saken, med den humoristiske billedteksten «How was your trip to Norway? Killer!".

Video: Ole Kristian Larsen

Den iranske engelskspråklige finansavisa Financial Tribune har valgt å lage en sak om hendelsen, og de har spadd i arkivet for å finne lignende tilfeller: «There are no previous reported incidents of killer whale attack anywhere in Europe, although a surfer was bitten at Point Surf, California in 1972, the only known case of a non-captive orca biting a human.»

Vekket gamle minner

NRK Nordland intervjuet den sørafrikanske surferen Shannon Ainslie som fikk nærkontakt med spekkhoggerne i helga. Hendelsen rippet opp i minnene om da han ble angrepet av hvithai i 2000.

– Akkurat når det skjedde, ble jeg så utrolig redd. I hodet mitt tenkte jeg at kanskje den gikk etter meg, og at den ombestemte seg i siste øyeblikk, sa han til NRK søndag.

Også de lokale surferne Edvard Falch Alsos og Anker Frantzen (konkurransens yngstemann med sine 16 år) var i vannet da spekkhoggerne dukket opp, men det er det foreløpig kun Lofotposten som har fortalt om.

Hele historien i én tittel

Hos BBC er fokuset at kvalene ble med i surfekonkurransen.

Den britiske storavisen Mirror bringer også nyheten fra Unstad med den innholdsrike tittelen «Lucky escape for panicked surfers as two enormous killer whales spotted swimming just feet away from them»

Også nettstedet Euronews.com omtaler saken.

Gikk down under

Historien om hva som skjedde under Lofoten Masters har også nådd den andre siden av kloden: Australia. Hos ABC, som er en nasjonalt nyhetsformidler, er det laget en lang artikkel om hendelsen. I saken har de linket til en annen artikkel de har publisert fra Unstad, den handler om Mick Fanning som surfet under nordlyset i fjor.

Også New Zealand Herald har saken.

Bedre enn Bali?

I flere av artiklene går det igjen et sitat fra surfeinstruktør Edi Siswanto fra Bali som før konkurransen uttalte til den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera at surfeforholdene i Norge «kan være like gode som på Bali og det er ingen haier der».

Han har sine ord i behold. Selv om den kan være farlig er spekkhoggeren er en kval, og ikke en hai.

Har du sett saken flere steder? Legg gjerne lenke i kommentarfeltet!