SV med Lofoten-ultimatum - det er ikke Ap fornøyd med

Av
DEL
<div id='netboard-1'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('netboard-1'); }); </script> </div>

Les Lofotposten i en hel måned for KUN 1 kr!

På sitt landsmøte søndag vedtok SV fem ufravikelige krav som må til om partiet skal godta å gå inn i regjering med Ap dersom det blir aktuelt etter høstens stortingsvalg.

Før landsmøtet hadde SV ifølge NRK lansert fire hovedkrav:

  • Nei til oljeutvinning utenfor LoVeSe, samt trekke oljefondets investeringer ut av fossil energi
  • Økt barnetrygd
  • Profittfri drift av private tilbud innen barnehage, barnevern og asylmottak
  • Nasjonal lærernorm på maks 15 elever i småskolen og maks 20 fra 5. til 10. trinn

Under landsmøtet ble et femte punkt om atomvåpenforbud lagt til. Det første punktet ble også utvidet med et krav om å kutte minst tre millioner tonn CO₂ i den kommende perioden.

Ap vil ikkk uten videre akseptere de fem kravene som SV stiller til en ny rødgrønn regjering.

– Vi har samme mål som SV, om en atomfri verden. Men det er ikke mulig for Norge ensidig å vedta et forbud mot atomvåpen, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til NTB.

Kravet om profittforbud for private tilbydere innen barnehage, barnevern og asylmottak får heller ikke tommelen opp fra det største opposisjonspartiet.

– Ap har en annen politikk. Vi går ikke inn for et forbud mot utbytte fra private barnehager, men ønsker at dette skal være tydelig regulert, sier Tajik.

Arbeiderpartiets programkomité sa i januar ja til å konsekvensutrede oljevirksomhet i et lite havområde sør for Lofoten, men de vil verne det meste av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Arbeiderpartiets landsmøte holdes i april. Det er der ventet debatt om konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Et flertall av Aps fylkeslag går inn for kompromissforslaget om konsekvensutredning i deler av havet utenfor LoVeSe.

I alt elleve av de 14 fylkeslagene som inntil søndag hadde stemt over forslaget sier ja, mens tre stemmer mot.

<div id='outstreamvideo'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('outstreamvideo'); }); </script> </div>

De elleve som har stemt for er Hordaland, Nordland, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Vestfold, Telemark, Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag. Akershus, Buskerud og Sogn og Fjordane har stemt mot.

Artikkeltags