Schibevaag har de siste årene vært mye i Flakstad, og hun har også holdt flere kitekurs mange steder i Lofoten.

Sammen med Tom Magne Jonassen, Cecilie Rydberg, Jørgen Faksvåg og Lars Oven utgjør hun Svalbard Snowkite Expedition. 2. april setter dem kursen for Svalbard med ett mål for øye: Å kite Svalbard på langs, kun ved hjelp av vindkraft.

– Ikke risikofritt

– Vi tar bilder og skal lage en dokumentar fra turen, om hvordan det faktisk er å kite Svalbard på langs, og bare benytte oss av kreftene fra naturen til å forflytte oss. Om det går... innleder hun.

De aller fleste går ruten til fots, men kitestuntet har vært forsøkt tidligere. Det mislyktes, da noen av eventyrerne fikk frostskader og måtte avbryte forsøket.

– Dette er ikke helt risikofritt. I tillegg til været er det mye som kan gå galt. Isbreene er et veldig stort og viktig tema, spesielt ettersom Svalbard var den varmeste plassen i Norge i desember. Det er også mye isbjørn på Svalbard, så det er mange ting vi må være forberedt på. Man kan ikke reise til Svalbard uten å være godt forberedt. Søknader og forsikringer må være på plass, understreker hun.

Vil dere bære våpen?

– Ja, det har vi med oss. Vi kommer til å sitte isbjørnvakt, og vi har med oss snublebluss. Det er vanskelig for isbjørnen å finne mat på denne tiden, og spesielt ved kysten må vi være på vakt.

Prisgitt værgudene

Schibevaag anslår at ekspedisjonen vil ta mellom to og tre uker – om alt går etter planen.

– Vi er prisgitt værgudene. Vi håper på fine forhold, men det vet man aldri om man får. Svalbard er som kjent veldig værutsatt, men i april er det lyst på nettene, og da kan vi forflytte oss hele døgnet.

Hva er motivasjonen bak å legge ut på en slik tur?

– Vi er alle utendørsmennesker, og å reise opp til Svalbard og gjøre noe slikt har vært et ønske lenge. Det handler også om å gjøre noe som ikke så mange andre gjør. Cecilie har tidligere krysset Grønland blant annet ved hjelp av kite, og vi er spente på om dette er gjennomførbart, fortsetter hun.

"Det er vanskelig for isbjørnen å finne mat på denne tiden, og spesielt ved kysten må vi være på vakt.

Kari Schibevaag

1,2 millioner kroner

Ekspedisjonen har et budsjett på 1,2 millioner kroner. Det inkluderer produksjonen for dokumentaren og alt utstyret som er nødvendig for å gjennomføre eventyret.

– Vi jobber sammen med et lokalt produksjonsselskap på Svalbard, og vi har jobbet hardt for å få sponsorer til prosjektet. Denne turen har vi jobbet frem mot i over halvannet år. Det er ikke noe vi bare kaster oss ut i. Nå handler det om å få det mentale på plass, avrunder Schibevaag.