Gå til sidens hovedinnhold

Kampen om Arktis markerer jubileum

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er fem år siden Internasjonalt seminar Lofoten startet sin virksomhet. På mandag er det Arne O. Holm som står på talerstolen.

– Vi har hatt mange interessante foredragsholdere siden vi startet med Sissel Wold for fem år siden, sier Johnny Kløften i Internasjonalt seminar Lofoten. 21. september inviteres interesserte til Øst-Lofoten videregående skole i Svolvær for å høre Arne O. Holms tanker om maktkampen om Arktis.

Et isfritt Arktis kan lette skipsfarten, gjøre nye områder tilgjengelig for oljeleting, endringer i fiskebestander kan skape nye muligheter innen fiskeriene, og det eksotiske Arktis er attraktivt for både film -og turismeindustrien, er noe av det Holm berører.

«Det er flere og flere som ser mot nord. Den norske statsministeren er fornøyd med utviklingen i landsdelen da næringslivet går i riktig retning. Den russiske presidenten planter det russiske flagget på Nordpolen og den amerikanske presidenten skal på klatretur på isbreene. I 1996 etableres arktisk råd, et mellomstatlig organ for samarbeid om spørsmål knyttet til utfordringer landene i Arktis står overfor. Formålet er å fremme bærekraftig utvikling med hensyn til miljø, sosiale forhold og økonomi. Medlemslandene er Canada, Danmark med Færøyene og Grønland, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA. Videre har flere internasjonale urfolksorganisasjoner status som permanente deltakere. I tillegg har flere ikke-arktiske stater og internasjonale organisasjoner observatørstatus i rådet. Disse aktørene, for å nevne noen, har en viktig oppgave når det gjelder å skape samhandling omkring utfordringene Arktis står ovenfor og forhindre at det skapes grobunn for nye konflikter.»

Kommentarer til denne saken