Denne uken gjennomfører Utrykningspolitiet (UP) en aksjonsuke. Aksjonen kalles «grønne veier» og vil gjennomføres tre ganger denne sommeren.

– Vi venter mye trafikk på norske veier og ber sjåførene om å overholde fartsgrensen og kjøre rusfri. Mye trafikk betyr også at vi som sjåfører må være ekstra oppmerksomme, hensynsfulle og ikke minst tålmodige i sommertrafikken, sa UP-sjef Knut Smedsrud før aksjonen startet.

Les også: Up med storaksjon: - Skal hindre flere dødsulykker

Mange ble tatt

Også i Lofoten har bilistene fått merke at Up har hatt ekstra fokus.

– Onsdag og torsdag fikk patruljen i Lofoten bistand fra patruljene i Harstad og Vesterålen, og vi dekket over mye, sier Mons Klausen som nå er fungerende leder for Up i Nord.

Han opplyser at de brukte uniformerte biler, og det skulle vise seg at de fikk mye å gjøre.

– Totalt på de to dagene skrev vi ut 156 forenklede forelegg på grunn av for høy fart. I tillegg ble det skrevet ut to gebyr for manglende bruk av bilbelte og ett gebyr for bruk av håndholdt mobiltelefon. I tillegg til det ble det gjort fire førerkortbeslag. 93 km/t i en 60-sone var høyeste hastighet, sier Klausen.

– Er du overrasket over at så mange ble tatt?

– Nei, egentlig ikke. Jeg hadde kanskje ventet at vi skulle ha tatt flere. Dessverre så ser vi at folk varsler andre bilister om kontrollene. Når køen kommer forbi oss i 42 km/t så skjønner vi at kontrollen er varslet. Det er fryktelig synd at folk varsler andre om at vi er ute for å gjøre det tryggere på veien. En av dem som ble varslet kan jo være en ruskjører. Absolutt alle som vi stoppet ble testet for rus, og her var det gledelig nok ingen utslag, sier Klausen.

Les også: UP ber folk slutte å varsle om kontroller:- Hadde kontrollen blitt varslet hadde ruskjøreren trolig ikke blitt tatt

Overrasket over bøtenivået

Turistsesongen er i full gang skal vi tro Up.

– En stor andel av de som ble tatt disse to dagene var utenlandske turister. De fleste blir sjokkerte og fortvilte nå de får høre hvor mye de må betale. Bøtenivået i Norge er mye høyere enn det de er vant til. Jeg kan jo skjønne at det er surt at en stor andel av feriebudsjettet går til å betale fartsbøter, men vi er satt til å håndhevet regelverket, og det er likt for alle, sier Klausen.

– Nordmenn er mer vant til bøtenivået, og vet at det blir dyrt, legger han til.

– Får dere mye kjeft?

– Egentlig ikke. De fleste forstår hvorfor vi er på veiene, sier Mons Klausen i Up. Han opplyser at de vil ha lignende aksjoner også i uke 27 og 31.