Fortsetter kampen mot minken: – Straks fellene tas bort kommer minken tilbake

Artikkelen er over 1 år gammel

Kampen mot minken som truer fuglebestanden i Svellingsflaket landskapsvernområde fortsetter.

DEL

– Takket være positive grunneiere, lokale ildsjeler og Statens Naturoppsyn ser minkutryddinga i Svellingsflaket ut til kunne bli en suksess. Men suksessen må følges opp for å kunne være det også i framtida, skriver nasjonalparkforvalter Brit Grønmyr i Møysalen nasjonalpark, i oppfølgingsplanen for minktiltak i Svellingsflaket landskapsvernområde.

Bør fortsette

– Nasjonalparken foreslår at vi fortsetter tiltakene, forteller Grønmyr til Lofotposten.

Oppfølgingsplanen varer til 2023, men Grønmyr forteller at det bør fortsette også etter dette.

– Straks fellene tas bort kommer minken tilbake. De fellene som er der nå hindrer at minken svømmer ut til området, forklarer hun.

Nærmere 100 feller er plassert ut. Det første året ble det tatt 78 mink, i 2017 tok de 13 og i fjor tok de seks mink. Disse er tatt i løpet av våren, i tillegg kommer de som går i fella på sommeren.

– Det er viktig at fellene blir sjekket på sommeren. For da drar minkkullene fra moren sin og sprer seg. Det er en gjeng lokale som går rundt å sjekker fellene jevnlig. På våren har vi en aksjon med hunder. Det skal vi ha i år også, sier Grønmyr.

Minken truer fuglebestanden i Svellingsflaket landskapsvernområde. Etter en undersøkelse i fjor sommer rapporteres det om at området holder på å normalisere seg, med mye hekkefugl og mange arter med god produksjon. Det legges opp til ny kartlegging i 2020 og 2022.

MINKFELLER: Det er nå rundt 75 feller i øyene og rundt 15 i området Årsteinøya/Storfjell og Lødingen Vestbygd.

MINKFELLER: Det er nå rundt 75 feller i øyene og rundt 15 i området Årsteinøya/Storfjell og Lødingen Vestbygd. Foto:

Plan til godkjenning

Oppfølgingsplanen er sendt videre til de involvert kommunene for godkjennelse.

Vågan og Lødingen kommuner bidrar med kr 15 000 kroner hver årlig i planperioden til sine minkfond. Nasjonalparkstyret dekker opp resten av budsjettet. Budsjettet er justert opp til kr 80 000 kroner for 2019.

Artikkeltags