Svensker på fjelltur ble slitne – betalte 30.000 for skyss med helikopter

Det norske SeaKing blir tidvis brukt som ambulansehelikopter, men får sjelden samme oppdrag som de svenske ambulansehelikoptrene.

Det norske SeaKing blir tidvis brukt som ambulansehelikopter, men får sjelden samme oppdrag som de svenske ambulansehelikoptrene. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Den svenske fjellredningstjenesten har hatt en svært travel sommer. De siste 50 dagene har politiet i Sverige mottatt 40 henvendelser fra fjellene i Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare og Kiruna, skriver Västerbottens-Kuriren.

Fjellredningstjenesten mottar mange henvendelser fra folk som ikke er i nødssituasjoner, men som ikke takler turene de har lagt ut på.

Les også: Turist måtte reddes ned fra «Geita» etter å ha gått seg fast

– Det handler om dårlige klær, og mangel på regnklær, sier Anders Bergwall, fjellguide i Abisko og medlem i fjellredningstjenesten, til avisen NSD.

Fredag mottok politiet en alarm fra en mann og en kvinne som var på tur i Jokkmokk. Både et ambulansehelikopter og fjellredningstjenesten ble sendt ut, etter opplysninger om at kvinnen hadde vanskelig med å gå.

Les også: Klatrerne på Vågakallen er henta ned fra fjellet

Da ambulansehelikopteret kom fram til de to, viste det seg at kvinnen bare var sliten.

– Jeg vet ikke hvordan henvendelsen lød, men den informasjonen vi fikk var at hun ikke kunne gå, så da ble det tatt en beslutning om å sende redningstjenesten, sier Marie Andersson hos politiet i Västerbotten til Västerbottens-Kuriren.

Da det ikke var verken nød eller fare for helse, fikk paret tilbud om å ta seg en matbit og hvile litt, eller om de ville betale for helikopterskyss ned fra fjellet. Ifølge P4 Norrbotten skal paret ha betalt 30 000 svenske kroner for å bli med ambulansehelikopteret ned, skriver Rana Blad.

Les også: Bli med på en stupbratt nødsituasjon med den alpine redningsgruppa

Artikkeltags