Joakim kjøpte mobil på finn.no - fikk hakeslepp da han åpnet pakken

Artikkelen er over 3 år gammel

- Vi fikk skikkelig sjokk.

DEL

15 år gamle Joakim gledet seg vilt da han bestilte mobiltelefon fra Vestfold på finn.no. Skuffelsen var stor da han åpnet og fant en hullemaskin.

– Er det sant? Du tuller? Nå ble jeg så glad. Vi hadde fått beskjed om at saken var henlagt og hadde gitt opp hele greia.

Mamma Cecilie Vollen husker dagen i mai så godt, men hadde gitt opp å få noe igjen for iPhone-telefonen hun og sønnen Joakim Stellander Vollen fant på finn.no og bestilte til Sortland. De betalte 4.500 kroner til en mann i Vestfold og fikk den tilsendt, skriver tb.no.

– Vi hentet pakken på postkontoret og han gikk i bilen for å åpne den mens jeg skulle gjøre noen andre ærend. Plutselig ringte han meg og sa: Du, mamma. Jeg har fått en hullemaskin. Vi var sjokkert.

Vollen og sønnen gikk rett til politiet og anmeldte saken på det den lokale politistasjonen.

– Politimannen satt bare og så på meg og var like overrasket som vi var.

Laget falsk profil – sendte hullemaskiner

Nå er Vestfold-mannen dømt for fem tilfeller av telefonsvindel på finn.no. I juli i fjor kjøpte han to telefoner i falskt navn, og fikk dem tilsendt etter at han hevdet å ha betalt og viste fram falske kvitteringer. Deretter har han solgt disse telefonene videre for omtrent samme beløp.

I tillegg har han også solgt en «iPhone 6S» til tre forskjellige personer i mai i år. I alle tre tilfellene sendte han en hullemaskin i posten, fordi den innpakket var omtrent like stor som en telefon i sin originaleske.

I tillegg til familien Vollen på Sortland ble en dame i Egersund og en mann i Oslo lurt på samme måte. Alle sammen trodde de var i kontakt med en mann som oppga at han holdt til i Trondheim, mens han altså befant seg i Vestfold. Mannen hadde blant annet opprettet en falsk finn-profil som kjøperne følte var reell.

Måtte betale barnehageregninger

Mannen la alle kortene på bordet i Tønsberg tingrett og fortalte om hvordan han først fant seg et navn i nærheten av et postkontor, og ba om få telefoner sendt dit. Han valgte bevisst postkontorer som ikke var i nærheten av der han selv bodde.

Bakgrunnen for at han «solgte» tre telefoner i mai i år, og i stedet sendte hullemaskiner, var at han var i en dyp økonomisk krise og blant annet trengte penger til å betale barnehageregninger.

Mannen i 30-årene er dømt for lignende forhold tidligere, og politiadvokaten ba om 90 dagers fengsel for forholdene.

Retten kom under tvil til at mannen skulle idømmes 90 timers samfunnsstraff fordi han var under behandling og hadde tatt tak i sine økonomiske problemer og fått hjelp fra en rådgiver i sin kommune.

«På bakgrunn av dette har retten under tvil kommet til at tiltalte bør få den siste sjansen som ligger i en samfunnsstraff».

Mannen ble også dømt til å betale fem forskjellige personer erstatning, til sammen 28.624 kroner.

Selvfølgelig var det i ettertid ikke lurt

Hvert år svindles en rekke mennesker i forbindelse med netthandel på finn.no og andre nettsider. Forbrukerrådet får mange henvendelser, og har utarbeidet en egen guide til hva du skal gjøre og ikke gjøre. Blant annet er det frarådet på det sterkeste å betale på forskudd, og så stole på at det du har kjøpt blir sendt.

Finn.no anbefaler alle om å melde straffbare forhold med finnkoden på annonser, og gir politiet alle opplysninger i slike saker.

For Cecilie Vollen var det som for mange andre:

– Det virket jo så seriøst, og vi hadde kontakt med mannen mange ganger på Facebook og messenger og han virket veldig troverdig, og navnet var ekte. Selvfølgelig var det i ettertid ikke lurt, og det gjør vi ikke flere ganger.

Familien i Sortland var helt sikre på at pengene var tapt, men nå kan de altså få pengene igjen, etter dommen denne uka.

Artikkeltags