Gå til sidens hovedinnhold

Svolvær Alpine Redningsgruppe med øvelse på lørdag: – Viktig at vi er godt forberedt

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi ser hvert år at vi må hjelpe folk som enten har ramlet ned, gått seg fast eller trenger assistanse på en eller annen måte. Da er det viktig at vi øver på dette, sier Thommy Dahl Olsen.

Lørdag 26. mai skal Svolvær Alpine Redningsgruppe gjennomføre en av sine tre årlige øvelser på Kalle i Vågan.

Olsen forteller at øvelsene vanligvis bruker å finne sted i mai, og at de allerede har hatt en tidligere denne måneden, og at de planlegger den neste 2. juni. Øvelsene må gjennomføres minst hvert andre år for at medlemmene skal være godkjente og kunne stå på alarmplanen.

– Tidkrevende operasjon

Øvelsen som Svolvær Alpine Redningsgruppe skal begi seg ut på i lørdag er skreddersydd for samarbeid med helikopter.

– 330 Svakdronen fra Bodø kommer, og det samme gjør Luftambulansetjenesten fra Evenes. Selve operasjonen er ganske tidkrevende. Først skal vårt personell settes ned på ei hylle i fjellet, sikre seg selv, for så å ta seg ned til et tiltenkt skadested som er veldig bratt. I slike operasjoner må vi være nøye og god forberedt, og det er også derfor vi øver på nettopp dette, sier Olsen, og legger til at de skal lage et scenario hvor både Sea King og Luftambulansen er involvert.

Han peker på viktigheten av å ha slike øvelser.

– Vi ser hvert år at vi må hjelpe folk som enten har ramlet ned, gått seg fast eller trenger assistanse på en eller annen måte. da er det viktig at vi øver på dette. Vi har ei hel bok full av prosedyrer som er utarbeidet av Redningsstjenesten hvor det står i detalj hvordan en slik øvelse skal skje.

Et nytt medlem

Olsen forteller videre at Svolvær Alpine Redningsgruppe har fått et nytt medlem i år, som må gjennom det som kalles utsjekk på Sea King.

– Det betyr at vedkommende må gå gjennom alle prosedyrene i forbindelse med å komme seg inn og ut av Sea King, inn- og utheising, samt finne rømningsveiene. Han skal bli kjent med det som møter ham under en aksjon, sier Olsen.

I forkant av øvelsen blir det en brief hvor Svolvær Alpine Redningsgruppe skal gå gjennom scenarioet de skal øve på, før det braker løs.

– Vi skal bruke rorbuanlegget på Kalle som utgangspunkt, og til både brief og debrief i etterkant. Vi er veldig fornøyd med at rorbuanlegget lar oss få øve her. Det er en stor fordel for oss, med tanke på de gode landingsforholdene og at vi samtidig kan foreta briefene innendørs.

Kommentarer til denne saken