Fra palmehelga og til og med skjærtorsdag har Nordland Røde Kors Hjelpekorps hatt flere oppdrag sammenlignet med i fjor. Det er imidlertid bedre snøforhold i mange områder i år enn i fjor da påskeaften var i midten av april.

– Hittil i påsken har det vært 12 oppdrag registrert. Av disse har 10 av oppdragene vært knyttet til brudd og forstuinger eller kutt/småskader. De to siste tilfellene har vært sykdom og utkalling til skred i Svolvær, skriver Nordland Røde Kors i ei pressemelding.

Les også: Observerte ras i Svolvær

Les også: Skredet i Jomfrudalen: – En rett vurdering å fortsette turen oppover

I tilknytning til skredet i Svolvær rykket hjelpekorpset ut til flyplassen for uttransport før det ble avklart fra helikopter at skredet var av en eldre dato.

– Utkallingen viser likevel viktigheten av å ta trygge veivalg, skriver Røde Kors videre.

I tillegg har det vært skader tilknyttet alpinanlegg i både Glomfjord og Vestvatn i Bodø. De fleste av disse med mindre alvorlighetsgrad som brudd eller forstuing, men også et oppdrag hvor en pasient ble transportert med helikopter til Bod.

Hittil har skredfare 3 (betydelig) dominert i Nordland, men med nysnø fra lørdag er det melt faregrad 4 (stor) i Ofoten, Salten og Saltfjellet.

Nordland Røde Kors minner om viktigheten av både fjellvettreglene, alpinnvettreglene og byvettreglene.

– Mange av skadene er mindre, som et overtråkk eller benbrudd som ikke er medisinsk kritiske, men som kan bli kritisk om man ikke har utstyr til å klare seg før hjelpen kommer. Husk derfor fjellvettregel nummer 5; «Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre,» råder Røde Kors.

Les også: Skredgruppa advarer mot populær fjelltur: – Det er meget stor skredfare her

Les også: – Ikke vits å ta noen sjanser når det er meldt skredfare

Les også: Røde Kors gir gode råd til påsketuren: – Sjekk vær- og skredmelding!