Elevene auksjonerer bort skjulte skatter fra skolen sin

KART: På loftet har 9. klassingene Ansgar Nikolai Kristiansen og Ella Ellingsen Mortensen funnet mange gamle kart.

KART: På loftet har 9. klassingene Ansgar Nikolai Kristiansen og Ella Ellingsen Mortensen funnet mange gamle kart. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

9. klasse har de siste ukene ryddet på loftet på Svolvær skole, skattene de har tørket støv av kan du sikre deg på torsdag.

DEL


Oppe på loftet i tredje etasje på Svolvær skole har mange skatter stått lagret siden skolen skulle bygges om, mye er fra byskolen. Torsdag ettermiddag selger skolen bort sine egne ting som de ikke bruker lengre, loppemarkedet starter klokka 16 og litt senere holder de auksjon.

– Det er om å gjøre å komme tidlig for å sikre seg en bit av historien, sier Elisabeth Steinhaug Kolstad, hun er lærer på 9. trinn på Svolvær skole.

Her er opp mot 180 skoleplansjer, flere av de er ganske gamle. Det er bilder av bibelhistorier, planter og dyr. Du finner også lerretkart over verden, kontinent og land, og flere gamle sjøkart. På loftet står også et ti talls med bilder som skal selges, gamle Lofot-bilder med rammer for flere tusen selges for 250 kroner.

– Det er jo så mange av de, vi må få de bort, forteller Steinhaug Kolstad.

Kongefamilien er også representert på bilder og her er det også ekte trykk-kunst. For eksempel auksjoneres kunstner Axel Revold sitt bilde av Fridtjof Nansen bort.

– Det ligger egentlig ute til 6000 kroner hos andre auksjonsfirmaer, forteller læreren.

Vil til hovedstaden

Pengene som kommer inn fra salget går til skolen, men 9. klasse er i harde forhandlinger om å få noen prosenter ettersom de har vært med å rydde og sortere.

– Jeg er sikker på at alle pengene kommer til å gagne elevene på en eller annen måte, uansett hvor mye som går til skolen og 9. trinnet, sier Steinhaug Kolstad.

Pengene vil 9. klasse bruke på å reise på tur til Oslo, forteller Ella Ellingsen Mortensen, hun er en av tre elevrådsrepresentanter for trinnet. Det er også Ansgar Nikolai Kristiansen.

– Det er gøy å se gamle klassebilder av familie, søsken og lærere, det er nok det morsomste vi har funnet her oppe. Det hadde også vært veldig kult å prøve de gamle treskiene som står her, sier han.

Ellingsen Mortensen likte best orgelet som har støvet ned på loftet.

Samleobjekter

Av instrumenter finnes det også blant annet tuba og saksofon som skal selges. Samler du på gamle verktøy kan du også finne en og annen skatt her, samt en sløydbenk. Til båten kan du også sikre deg en mesan, og du kan også få kjøpt et natthus med kompass som en gang i tiden har stått på en båt. Båtmotor er det også til den interesserte, disse motorene sto tidligere på skoletunet.

Mye av det som står her har allerede blitt kastet. Det som ikke blir solgt må de kvitte seg med på annet vis, for på fredag skal det være ryddig i tredje etasje. Etterpå starter arbeidet med å bygge nye arealer til elevene, her skal det bli kulturskole og klasserom.

– Det er bra det blir solgt, men synd tingene forsvinner, det burde egentlig helst blitt stilt ut. Min favoritt ting er tavla med knuter, den vil jeg henge på garasjedøra mi, forteller Jan Frantzen. Han er tidligere assistent ved skolen og har vært oppe på loftet å sniktitta.

– Vi har vært nødt til å være strenge med hvem som kommer opp hit, alle har en mening om alt som finnes her, sier Elisabeth Steinhaug Kolstad.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken