Full fræs i Nordland arrangeres av friluftsrådene i Nordland i samarbeid med Statskog og Knut Hamsun vgs. Arrangementet er gjort mulig gjennom støtte fra Gjensidigestiftelsen, Friluftsrådenes Landsforbund og Komplett Fritid. I år har nærmere 700 ungdomsskoleelever deltatt i regionsfinalene fordelt på 105 ulike lag med 6 elever på hvert lag samt reserver. I tillegg har mange skoler gjennomført egne skolefinaler. Responsen på arrangementet har vært entydig positivt, så nå jobber arrangørene for å kunne tilby dette som et årlig arrangement i Nordland.

Svolvær-lag

Et lag fra Svolvær representerte Lofoten i finalen. ble gjennomført ved Knut Hamsun videregående skole i Hamarøy med friluftslivslinja der som lokale arrangører og med naturen rundt Hamsundsenteret som arena. Her møttes de syv regionale vinnerne til fylkesfinalen. Deltakerne blir satt til å løse utfordringer som er relatert til friluftsliv. Ingen av utfordringene var kjent for deltakerne fra før, så evnen til å tenke og handle raskt, til å samarbeide og søke løsninger istedenfor å fortvile og gi opp ble satt på prøve. Og det ble gitt poeng i hver øvelse både i ferdigheter, samarbeid og kreativitet. Under finalen ble deltakerne utfordret i alt fra å padle kano til å drive førstehjelp på fjelltur.

– Vi er godt fornøyd med gjennomføringen i finalen selv om det ikke ble medalje, forteller 10.-klassingen Simon Hansen, som var en av elevene på laget som til slutt havnet på 4. plass.

– At vi skulle vinne regionsfinalen og komme til fylkesfinalen hadde jeg aldri trodd. Det var en seier god nok. I fylkesfinalen gikk det ikke fullt så bra, men der var konkurransen da også langt hardere. Likevel kjempet vi om en medaljeplass. Vi arbeidet som et lag underveis og alle sto på og gjorde sitt beste i hele finalen, sier Simon videre. Vi måtte gjennom 18 ulike utfordringer i løpet av finaledøgnet. En av utfordringene vi ble satt til å løse skjedde midt på natta. Alle deltakerne lå i teltcamp og vi ble vekket av at noen ropte at det brenner før vi ble gitt i oppgave å slokke et bål som arrangørene hadde tent. Jeg trodde først de var lura oss, men vi sprang ut og fikk slokket bålet. Vi hadde jo fått et hint om at noe kom til å skje også om natta, og det hadde jeg egentlig også forvente. Jeg har jo før deltatt på Flukt-opplegget til Røde Kors, og der måtte vi jo også opp om natta og gjøre ting. Det var bare gøy.

Best på samarbeid

– Jeg tror vi gjorde det best på samarbeid, forteller Nora Borchgrevink som også deltok på finalelaget til Svolvær skole. Jeg er jo ikke et så spesielt friluftsmenneske, men dette synes jeg er kjempegøy. Min jobb i gruppa var kanskje å holde liv i gruppa og humøret oppe underveis, mens andre bidro med ferdigheter om friluftsliv.

Finalen hadde besøk av mye publikum. Fylkesråd for næring i Nordland fylkeskommune Mona Fagerås var en av dem og var også den som fikk gleden av å dele ut premiene til lagene etter endt finale. Hun uttrykte stor begeistring for arrangementet og roste lagene for den utrolige innsatsviljen.