Brødbaking kan handle om mye mer enn bare brød

Brødbakeverksted: Majer med sine to barn kommer fra Syria. De har vært i Norge i ett år, og delte av sin erfaring innen brødbaking. Foto: Silje Annaniassen

Brødbakeverksted: Majer med sine to barn kommer fra Syria. De har vært i Norge i ett år, og delte av sin erfaring innen brødbaking. Foto: Silje Annaniassen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Nybakt brød. Lukten kjenner vi alle. Hvordan kan brødbaking brukes til speedintegrering?

DEL

Uavhengig av språk og geografisk tilhørighet, er brødet noe alle kjenner. Helt siden menneskene ble fastboende og begynte å dyrke jorda, har brødet vært en del av husholdningen. Med fingrene godt plantet i deigen, var to jenter på fire og fem år godt i gang med å blande ingrediensene til deres eget etiopiske brød i bakebollen lørdags formiddag.

Representanter fra hele sju nasjoner utvekslet historier, tradisjoner, kultur og opplevelser gjennom den tradisjonsbundne brødbakingen, på Lofoten Folkehøgskole.

Fellesnevner

Gode råvarer fikk en sentral plass på brødbakeverkstedet, slik Eva Bakkeslett ønsket, og hele korn ble kvernet i melkverna.

– Brødets estetikk kan være en brobygger mellom ulike kulturer.

Brødet er et gjenkjennelsesmoment for alle, og på samme måte som de ønsker gjester velkommen i Russland med brød og salt, ønsker vi å binde kulturer sammen gjennom denne fellesnevneren, fortalte kunstner Bakkeslett som har jobbet med grupper og mat tidligere.

Ulik form, ulike ingredienser, og ulik måte å tillage det på. Likevel, hvordan bruken av nykvernede hele korn bedret kvaliteten på baksten, var velkjent spesielt for kursets deltakere fra Afghanistan.

Musikeren fra Etiopia studerte utvekslingene fra stolen sin i hjørnet, ungdommene testet sine ferdigheter på et heller ukjent området, mens familien fra Syria som hadde vært et år i Norge, delte av sine erfaringer innen brødbakerkunsten.

– Thank you for accepting us! var fokuset til noen av de unge bakerne, og var glade for å kunne lære av den norske kulturen. Bakkeslett som for øvrig kommer fra Engeløya, ledet kulturverkstedet sammen med filmskaper Clive Ardagh og regissør/forteller Ellen Jerstad.

Verkstedet fortsetter neste helg, og søndag blir det forestilling åpent for alle.

Integrering

Speedintegrering er et prosjekt igangsatt av HATS og kan skape en møteplass for lokalbefolkningen og beboere på mottak. Målet er å integrere flyktninger gjennom kulturell utvikling.

 – Tanken er at vi skal samles om brødkultur og fortellinger. Aktiviteten kan være en inngangsport til å fortelle historier om kjøkkenet hjemme, fortalte Ellen Jerstad mens kursdeltakerne fikk servert lørdagsgrøt i folkehøgskolens kantine.

 Aktivitet skaper dialog. Dialog skaper forståelse. Brødverksted er så mye mer enn bare brød. En smeltedigel for utveksling av kulturelle referanser.

Artikkeltags