Forurenset masse blir fjernet

TRANSPORT: Lastebiler har gått i skytteltrafikk til anlegget til LAS med forurenset masse.  Når dette arbeidet er unnagjort, kan byggingen av Tinden Brygge komme i gang. Foto: John-Arne Storhaug

TRANSPORT: Lastebiler har gått i skytteltrafikk til anlegget til LAS med forurenset masse. Når dette arbeidet er unnagjort, kan byggingen av Tinden Brygge komme i gang. Foto: John-Arne Storhaug Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De siste dagene har forurenset masse vært kjørt bort i tette dumperkasser fra ei byggetomt i Svolvær havn.

DEL

Det var ingeniørene Svein Christiansen og Kristian Haugen i Vågan kommune som grep inn da prøver viste at grunnen til byggekomplekset Vågar Havn/Tinden Brygge var sterkt forurenset.
Da Lofotposten tok kontakt med byggeleder Bertil Stokvik i LoTi AS, hevdet han at grunnen ikke er noe mer eller mindre forurenset enn andre områder som ligger kloss inntil hovedhavna i byen.
Dog måtte han sette i gang en tiltaksplan for å få problemet ut av verden. I planen går det frem at forurensede masser ikke må blandes med rene masser. Dermed må alt gravearbeid skje forsiktig, slik at man unngår spredning av forurensning.
Nå har grunnarbeidsentreprenør Thore Magnussen & Sønn AS transportert masse til LAS med lastebiler og hengere med tette dumperkasser, som er utstyrt med solide pakninger som skal hindre lekkasjer.
Bertil Stokvik mener at en slik prosess vil føre til at alle forurensede masser blir fjernet fra tomta.
– De forurensede massene har ligget innenfor en natursteinsmur som delvis danner avslutning mot kaia. Vi har latt ei stripe av finere graderte masser ligge igjen på innsiden av denne muren – inntil alt som er forurenset er fjernet. Deretter blir de gjenværende massene fjernet sammen med muren, heter det i forklaringen fra Bertil Stokvik.
Gjennom årene er det registrert forurenset grunn i andre deler av havna.

Artikkeltags