Mattelærer Lena Amalie Hamnes fra Aust-Lofoten videregående skole hadde sin største klasse foran seg noen gang torsdag i storsalen i Lofoten kulturhus.
På høyhælte sko engasjerte hun de 500 ungdomsskoleelevene fra hele Lofoten under konferansen «Energy on the loose».
På høyhælte sko tok hun elevene med storm, og brukte dataspillene «Kahoot» og «Minecraft» for å fenge matteinteressen, samt litt smågodt i pose for å teste elevene med oppgaver, og berømme dem for god jobbing i dobbelttimen.

Les også: Beste lærlinger i nord er kåret!

Ha alle dører åpne


Alt rundt deg er matte, og spiller du Yatzy, Sudoku, Olsen eller sjakk, så har du bruk for matte, påpekte Lena Amalie.
– Dette var vel en annerledes mattetime, kunne konferansier Siri Beate Arntzen fra Sørvågen spørre elevene, og fikk et rungende ja tilbake.
Elevene fikk også høre geolog Sara Sandvik fortelle om jobben sin i det svenske oljeselskapet Lundin i Harstad, og utdanningen som hun tok ved Universitetet på Svalbard. Hun rådet alle til å ile langsomt på sin vei mot et yrkesvalg, og gjerne ta et friår, gjøre førstegangstjeneste, eller gå ett år på folkehøyskole dersom man er usikker på studieveien videre.
Espen Schultz fra andre klasse ved Aust-Lofoten videregående skole fortalte at han valgte realfag med matte og fysikk for å ha alle dører åpne videre til universitetsstudiene, og han rådet elevene i salen til å velge ei studieretning der de ender opp med et studium og yrke som de selv synes er gøy å drive med. da blir alt mye lettere å komme seg gjennom.

Les også: Unge skaper aktivitet for bedre eldrehelse

Elsker sitt fag


Fysikeren, forskeren og dataprogrammereren Anders Hafreager fortalte elevene om universet, og hvor spennende det er å lære matte for å forstå hvordan datamaskinen, kroppen, sansene, verden og galaksene er sammensatte og fungerer. Anders fortalte at han hadde det vanskelig personlig som ung elev, var skolelei, og læreren reddet han fra å falle ut av skolen. Fysikknerden i dag elsker sitt fag, og vekket med sin åpenhet trolig håpet hos mange elever i salen som ikke helt takler eller har taklet matte og skole like godt anno 2015.