Gå til sidens hovedinnhold

SALT ble "Årets gründerkvinner"

Artikkelen er over 6 år gammel

Innovasjon Norge utroper Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnesen Bush i SALT Lofoten til Årets gründerkvinner!

Under finalen i «Årets gründerkvinner 2014» i Oslo tirsdag, var det SALT fra Lofoten som tok prisen. Nordlendingene ble kåret til best av totalt seks sterke finalister fra hele landet.

I Oslo for å motta prisen var gründere Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline T. Busch.

- Fantastisk morsomt! Kjempegøy og overveldende, sier Busch til Lofotposten rett etter prisutdelingen.

- Vi er utrolig stolte. Ikke bare på vegne av oss selv, men på vegne av og på skuldrene til alle som har bygd landet på marine ressurser gjennom tusenvis av år. Dette betyr utrolig mye, sier Kriss Rokkan Iversen. Hun har doktorgrad i marin systemøkonomi, mens Busch har doktorgrad i akvakultur.

- Uredde og ambisiøse

- Ja, det føles helt saltastisk!, smiler gründerne.

Prisen ble delt ut på et halv dags arrangement med underholdning, kultur og foredrag. Til slutt kom næringsminister Monica Mæland på scenen for å dele ut prisen på vegne av juryen og Innovasjon Norge.

- Gründerne er uredde og ambisiøse, med et brennende engasjement for å fremme norsk kunnskap om utviklingen av et enormt forretningspotensial langs kysten vår, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Spenningen var til å ta å føle på i rommet da begrunnelsen ble lest opp, og det var ikke før mot slutten av den to minutter lange opplesningen at damene fra Lofoten skjønte at de vant.

- Den var ganske lurt skrevet, men etterhvert sirklet de seg inn mot kunnskapsintensive arbeidsplasser og marine næringer. Da ble vi helt sånn dere…herregud, det er SALT!, sier Kriss Rokkan Iversen om følelsen

Skal til Asia

Foruten heder, ære og PR, er prisen en pengesum på 500.000 kroner. Den skal SALT bruke til å bli «big in Japan».

- Nå skal vi bruke pengene på å komme inn på det japanske markedet, sier Busch.

Asias økte fokus på ny energi, som offshore vindkraft, har gitt denne åpningen i markedet.

- Der skal vi selge norsk kunnskap om hvordan man forvalter havområder for flerbruk. Det er lett å glemme at Norge har ei kystlinje som kan omkranse Ekvator to og en halv gang. Vi har en historie for å utnytte marine ressurser som er tusen år gammel, og vel som det. På denne tida har vi bygd kompetanse, stein for stein, om hvordan vi bruker og forvalter disse ressursene, sier Rokkan Iversen.

Hvis dere lykkes i Japan, så er Asia stort…?

- Først skal vi ta Tokyo, så resten av verden!

Vekst og oljevern

Gründerne har holdt på en håndfull år, og melder om en omsetning i SALT Lofoten AS som nå nærmer seg fem millioner kroner. Flere ansatte kan de også bli. Og den kunnskapsbaserte bedriften er involvert i mange prosjekter - som den planlagte oljevernbasen et sted i Lofoten og Vesterålen.

- Vi har en sekretariatsfunksjon for en regional arbeidsgruppe som ser på innholdet i basen, ikke lokaliseringen, sier Rokkan Iversen.

Ambisjonen videre er vekst, på en god måte. Da hjelper det med en slik pris.

- Dette betyr oppmerksomhet. Det er en anerkjennelse som er fin å ta med seg. Og en halv millon kroner til et helt konkret vekstprosjekt, sier Kjersti Eline T. Busch.

Se videoinnslag:

Årets gründerkvinner har planene klar for hva bedriften skal bruke prispengene til. Se videoinnslag!

Jurybegrunnelse «Årets gründerkvinne 2014»

Vinneren har etablert og utviklet en samfunnsviktig, framtidsrettet og nyskapende kunnskapsbedrift med ambisjoner om, og potensial for,  internasjonal vekst. Veien fra idé til bedrift har vært lang, men engasjementet og interessen har vært sterk og styrende. Å tro på det en driver med og vise evne til fleksibilitet er avgjørende og viktig når en skal etablere en skalerbar bedrift.

Vinneren har etablert et selskap der norsk kvalitetsstandard, kjernekompetanse og tradisjon er kjernen. Forretningsideen baserer seg på et tydelig nasjonalt konkurransefortrinn med stort framtidig eksportpotensial. Kunnskapsintensive arbeidsplasser i privat sektor er i sterk vekst både i Norge og internasjonalt, og utveksling av kunnskap er et sentralt kjennetegn i en globalisert verden.

Vinneren evner å formidle norsk kjernekunnskap til et bredt publikum, og tilbyr høyt etterspurte kunnskapsprodukter innenfor marin areal- og ressursforvaltning både nasjonalt og internasjonalt. Selskapet er bygget på et solid kunnskapsfundament, kombinert med evnen til å kommunisere. Gründerne er uredde og ambisiøse, med et brennende engasjement for å fremme norsk kunnskap om utviklingen av et enormt forretningspotensial langs kysten vår.

Vinneren av Årets gründerkvinne 2014 er: SALT Lofoten AS representert ved gründerne Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch.

Juryen bestod av:

Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge (juryleder)

Kjerstin Braathen, Konserndirektør Bedriftsmarked Norge, DNB

Anne Morkemo, seriegründer

Johan Gjesdahl, Alliance Venture

Les også:

Nå skal Kriss og Kjersti dra storskreien i land

Les også:

Dette er årets gründerkvinner i nord!

Legg gjerne  igjen din gratulasjon i kommentarfeltet!

Kommentarer til denne saken