- Nord-Norge har et enormt potensial for både bedre samfunn og en smartere økonomi som ikke ødelegger denne fantastiske naturen

Engasjert åpningstale av kronprinsesse Mette Marit.

Engasjert åpningstale av kronprinsesse Mette Marit. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det sa kronprinsesse Mette Marit mandag under åpningen av WWFs konferanse i Svolvær.

DEL

Kronprinsessens tilhørere var cirka 200 miljøvernledere fra hele verden. De hørte en kronprinsessens som var kritisk over klimapolitikk og som ønsker seg en kurs mot et grønt skifte.

- Veldig inspirerende, sa Nina Jensen generalsekretær fra Verdens Naturfond (WWF) Norge da denne miljøengasjerte kronprinsessen var ferdig.

Les også: Kronprinsessen fikk oppleve seilas med fembøring

Tror på ny generasjon

Kronprinsessen siterte sin svigerfar, kong Harald som var president i WWF da avdeling Norge ble stiftet i 1970:

 - Våre barn kommer til å være mer fornuftige enn vi har vært, sa han februar i år da han var på besøk i Antarktisk. Jeg håper virkelig at han har rett, men jeg håper enda mer at dette tidspunktet kommer akkurat nå.

Les også: Strålende vårvær møtte Mette-Marit

Mange unngår temaet

Kronprinsessen kaller klimaendring den største utfordringen i vår tid. Men samtidig ser hun at engasjement blant mennesker blir mindre.

- One of the reasons we do not act, sa kronprinsessen, - er at hele saken har blitt presentert som en fjernt, men truende dommedag for oss. Konsekvensen er at mange, inkludert jeg selv, ender opp med å unngå temaet og fornekte det.

Grønt skifte

Kronprinsessen fortsatte:  - Snarere enn mer ugagn, trenger vi nå historier og visjoner om et samfunn og verden vi dypt ønsker å opprettholde. Og viktigst av alt, opprette et håp om at vi kan og vil velge og være en del av den langsiktige løsningen og ikke lenger en del av problemet. La oss begynne å se det nødvendige grønne skifte mer gjennom linsene av muligheter og helse.

Pekte på grønne muligheter i nord

Kronprinsessen snakket særlig om Lofoten og Nord-Norge hvor oljeutvinning er så aktuelt.

- Hvilke muligheter for en grønnere økonomi i nord kan du se? Hvordan kan Nord-Norge anvende økoturisme, bærekraftig torskebestander, sjøgress og fornybar energi? Nord-Norge har et enormt potensial for både bedre samfunn og en smartere økonomi som ikke ødelegger denne fantastiske naturen.

Marint avfall

Det er ikke bare klimaendring som bekymrer kronprinsessen, men også plast som hun finner overalt langs kysten. Som barn, da hun utforsket små øyer og strender, var plastbokser, gammel garn og tau spennende skatter. Men siste helg plukket kronprinsessen søppel fra strender i Lyngen og det ble en helt annen opplevelse.

- Nå finner vi fortsatt tau, garn og store bokser, men mengden av plast fra forbruksvarer var forbløffende.

Møtte spekkhoggere

Kronprinsessen sa hun var veldig fornøyd å være på Lofoten igjen. Siste gang var i fjor høst med mye vind og regn. Denne gangen fikk hun fint vær og et møte med en stor flokk spekkhoggere.

- En av mine flotteste naturopplevelser!

Det var første gang at WWF hadde sin globale årskonferansen i Svolvær. Og Lofoten er ikke et tilfeldig valg, sier Jensen fra WWF.

 - Lofotens unike natur gir en ekstra dimensjon når vi skal styrke vår innsats for miljø og klima.

Les også: Artig med kvalsafari rett ut av kjøkkenvinduet, sier YouTube-kjendis

Artikkeltags