Har startet miljøvennlig såpebedrift: – Veldig spennende

Såpe-bedrift: Henrik Charlsen, Einar Fredriksen, Ruben Falk-Jensen og Viktor Solhaug har startet ungdomsbedrift.

Såpe-bedrift: Henrik Charlsen, Einar Fredriksen, Ruben Falk-Jensen og Viktor Solhaug har startet ungdomsbedrift. Foto:

Mundus UB produserer miljøvennlige såper. I desember skal de selge dem på julemessa på Amfi i Svolvær.

DEL

17-åringene Einar Fredriksen, Viktor Solhaug, Henrik Charlsen, Ruben Falk-Jensen og Emil Edvardsen ved Aust-Lofoten videregående har startet ei ny ungdomsbedrift.

Den har fått navnet Mundus UB, og gjennom bedriften har guttene laget miljøvennlige såper. Hvorfor akkurat det var en ide de ville videreutvikle har de et klart svar på.

– Vi hadde trua på såpe, og i dagens samfunn så vi ikke vitsen i å lage ei som ikke er miljøvennlig. Hvis man kan lage ei såpe som ikke skader naturen, bør man gjøre det, sier Fredriksen.

Miljøvennlig såpe

Mundus UB har allerede produsert et titalls såper, og guttene har kokt dem selv på skolekjøkkenet ved Aust-Lofoten. Som ingredienser har de brukt naturlige produkter, blant annet kokosolje.

– Emballasjen er ikke av plast, men av papir. Vi er veldig fornøyd med resultatet, og synes såpa har blitt veldig bra, sier Charlsen.

Å lage ungdomsbedrift er noe de har fått prøve seg på gjennom faget Entreprenørskap. Guttene går i 2. klasse på studiespesialiserende linje og angrer ikke på at de valgte nettopp Entreprenørskap som valgfag.

– Det er både spennende og lærerikt, og vi har fått innsikt i hvordan man styrer en bedrift. Det er noe vi kan dra nytte av i framtiden, sier Charlsen.

Gjennom å lage ungdomsbedrift har de blant annet fått bryne seg på både regnskap og forretningsplaner.

Deltar på julemesse

Til våren arrangeres det fylkesmesse for ungdomsbedriftene i Bodø. Her kan de selv melde seg på i ulike kategorier, og det skal Mundus UB også gjøre.

De har stor tro på eget produkt, og håper også å få solgt noen av såpene sine. I desember skal de delta på julemessa på Amfi i Svolvær.

– Vi håper at mange tar turen, og vil kjøpe såpa vår. På julemessa kommer det også til å være mange andre bedrifter, sier Charlsen.

Han forklarer at det er etablert seks ungdomsbedrifter i deres klasse i år.

– Flere elever er ikke med i ei bedrift, men vi ville det for å få en litt mer praktisk læring. Vi er fornøyd med valget vårt så langt, legger Charlsen til.

Artikkeltags