Torghandleren i Svolvær takker av etter 15 år

Artikkelen er over 1 år gammel

- Det blir ingen ny sesong for meg som torghandler på Svolvær torg, sier Olav Andreas Morling (77).

DEL

Det faste innslaget med torgboden til den tidligere kommunegartneren i Vågan kommune har liksom vært det første vakre vårtegnet på torget i Svolvær hvert eneste år de siste femten årene.

Slik var det nok mange som trodde det skulle bli også ved inngangen til denne påsken, nemlig en torghandler Olav Andreas Morling på ny i sving med å montere opp torgboden og sette ut blomster og påskedekorasjoner.

Noe manglet

Jo da, vi fant Morling på torget mandag 15. april i gang med å koste området der han i alle år har hatt fast standplass.

Men i år var det liksom noe som manglet. Ingen varebil parkert med bugnende blomster i kasser rundt seg, ikke noe salgsbord og telt, altså kort og godt ingen ting som tydet på en ny sesong for torghandel anno 2019.

– Nei, i år blir det ingen «Kjærlighetens hage» på Svolvær torg. Både Sølvi og jeg har bestemt oss for at nå er det tid for å bli ekte pensjonister, sier Morling til Lofotposten.

Ryddet vekk

Han er mandag kun på torgplassen sin for å rydde skikkelig opp etter at snøen er tint vekk. Sporene etter torghandelen hans før jul i fjor er nå synlige igjen, der han altså for siste gang i adventen 2018 lagde og solgte juledekorasjoner fra torgboden sin.

– Jeg koster plassen og rydder vekk etterlatenskapene fra i fjor, og tar også med meg det rabbelet som ble forlatt av dem som sendte opp nyttårsraketter her ved inngangen til dette året.

Ny epoke

– Nå er det tid for en ny epoke, etter at jeg i femten samfulle år har vært torghandler. Altså etter at jeg gikk av med AFP fra Vågan kommune som 62-åring, sier Morling.

Den unge mannen som kom fra Bodø til Svolvær i Lofoten for et helt liv siden, er kjent for alle som Morling.

At han heter Olav Andreas er det ganske sikkert mange som ikke visste, for alle sa bare Morling. Det falt seg naturlig for alle, uansett om man snakket om han, eller med han.

Etternavnet var gjenkjennende, og det samme var latteren. Alltid en person du kunne stanse opp hos og innlede en samtale som de fleste ganger ble minst dobbelt så lang som man egentlig hadde tenkt seg.

Pensjonister

Kona Sølvi har slitt med helsen sin de to siste årene, og Morling har rukket å bli 77 år. Hans siste torghandel ble dermed den han avsluttet før jul i 2018.

– Nå var det tid for å pensjonere seg, sier han med litt vemod i stemmen. Kanskje ikke helt uventet det heller.

En epoke på Svolvær torg var over mandag den 15. april 2019!

Artikkeltags