Årets Svenske Kvinne er fra Svolvær

Maria Strømme presenterte nanoteknologi på en folkelig måte på kvinnekonferansen Luft under vingene i Svolvær i 2013.

Maria Strømme presenterte nanoteknologi på en folkelig måte på kvinnekonferansen Luft under vingene i Svolvær i 2013. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Professor i nanoteknologi Maria Strømme er utropt til Årets Svenske Kvinne 2016.

ÅSK (Årets Svenska Kvinna) er en utnevnelse fra Swea International, en global organisasjon for svensker i utlandet. Foreningen har 7500 kvinnelige medlemmer i over 30 land og formålet er å både være et treffpunkt for svensker og fremme svensk språk, tradisjon og kultur.

ÅSK går til en kvinne som på en utmerket måte representerer og løfter fram en del av dagens Sverige ute i verden, heter det på organisasjonens nettside.

Strømme, som opprinnelig er fra Svolvær, jobber ved Uppsala University og forsker blant annet på hvordan nanoteknologi kan løse medisinske utfordringer. Forskergruppen hennes har utviklet et helt nytt material som kalles "Upsalit". Oppfinnelsen av dette nye stoffet var en verdenssensasjon og med sin enorme overflate (800 kvadratmeter per gram) og superabsorberende egenskap, kan det brukes på mange områder fra elektronikk til medisin. Nettopp de mulighetene som nanoteknologien kan gi i medisinen, i for eksempel kampen mot kreft, er noe som har gjort Maria Strømme til et ettertraktet intervjuobjekt i aviser, på tv og i fagtidsskrifter.

Strømmes forskerteam ved Uppsala Universitet jobber også med å finne løsninger på energispørsmål ved å utvikle et miljøvennlig batteri, noe Swea trekker fram som svært prisverdig.

Den svenske forskeren har fått mange utmerkelser og priser. I 2012 fikk hun den svenske kong Carl Gustavs fortjenstmedalje i gull rundt halsen. Samme år ble hun æresborger av Uppsala by.

Se Maria Strømme som gjest hos Skavlan her.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags