Det er tradisjon at prisen fra Svolvær innbyggerforening deles ut under festforestillingen i kulturhuset som runder 17. mai-feiringen i Svolvær.

Etter at borgertoget hadde gått en våt og kald runde i byen var det klart for en stor forestilling for en nesten fullsatt sal.

Overrasket

Et høydepunkt for kvelden er altså kåringen av Årets Svolværing. I år gikk prisen til Trygve Bjørgaas som representant for de frivillige rundt Kongstind Alpinsenter som har jobbet for å revitalisere alpinbakken.

- Siden 2000-tallet er det jobbet iherdig med å skaffe til veie nytt utstyr, lage vei og snøkanoner. Dessuten er det drevet kyndig trening og opplæring som vi ser resultatene av i store konkurranser, sa 17. mai komiteens leder Maria Andersen som delte ut prisen.

Det var en overrasket Bjørgaas som tok i mot prisen til trampeklapp i en nærmest fullsatt storsal i kulturhuset.

- Tusen takk. Dette hadde jeg virkelig ikke forventet og det er mange som fortjener en del i denne prisen, sa Bjørgaas som i dag er sportslig leder i Svolvær Alpinklubb.

Han takket også de som i 15 år holdt liv i alpinanlegget i Kongstind mens aktiviteten ikke var så høy.

Prisen "Årets svolværing" ble torsdag kveld delt ut for 22. gang og det er Svolvær innbyggerforening som står bak prisen.

Stor festforestilling

Forestillingen torsdag bød på en rekke lokale aktører innenfor kulturlivet i Svolvær og Vågan. Blant annet deltok Kabelvåg IL Turn med et show, kulturskolen viste glimt fra musikalen "Grease" og elever fra Svolvær skole både sang og spilte deler av en Bremnes-kabaret.

Taler for dagen var Steinar Jøraandstad som først ble utfordret på hva som gjør ham stolt av Svolvær.

- Det er noe med den energien som er rundt torget! Å være en del av det gjør meg stolt, sa han og pekte på Svolvær har kvaliteter man ikke finner andre steder.

Han pekte også på at Svolvær har innbyggere fra 60 land.

- Vi er ingen liten småby, slo han fast og oppfordret blant annet til å ta vare på en solid dugnadsånd i byen.

I tillegg minnet han om viktigheten av å være bevisst når et sted som Lofoten er så attraktivt som det er .

- Svolvær trenger ikke noe reklamebyrå. Vi er ettertraktet og vi må være bevisst på hvordan vi forvalter vårt gull.

Jøraandstad la ikke minst også vekt på hvorfor vi feirer 17. mai.

- Grunnlovsfedrene på Eidsvoll la grunnlaget for at vi kan leve i verdens tryggeste land, sa han blant annet.